Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/19/2005: "Duitse nazi's toch de straat op na verbod Rudolf Hess-herdenking"

Duitse nazi’s zullen morgen op 20 augustus toch in een aantal steden de straat op gaan om te demonstreren tegen het verbod van de jaarlijks herdenking van de sterfdag van nazi-kopstuk Rudolf Hess.
Wunsiedel022 (32k image)Protest tegen de Hess-herdenking in 2004

Het Duitse Hooggerechtshof verbood woensdag de jaarlijkse herdenking van nazi-kopstuk Rudolf Hess in Wunsiedel, omdat hiermee de waarden van slachtoffers van het nazi-regime mogelijk geweld wordt aangedaan. Dit is op grond van eerder dit jaar aangescherpte wetgeving in Duitsland verboden. Het vonnis bevestigde een eerder vonnis van een lagere rechtbank.
Klik op meer.

Sinds de dood van Hess in 1987 (hij hing zichzelf op) wordt zijn sterfdag door de nazi’s in Europa gebruikt om eer te bewijzen aan het nationaal-socialisme. Dit gebeurt in de plaats waar Hess ligt begraven, het Beierse Wunsiedel. Het is de belangrijkste jaarlijkse internationale bijeenkomst van neonazi’s in Europa. Zestig jaar na Europa's bevrijding van het nationaal-socialisme werden 5000 deelnemers in Wunsiedel verwacht. De demonstraties zijn sinds 2001 legaal en staan onder leiding van de Hamburgse nazi-advocaat Jürgen Rieger. Vorig jaar namen zo’n 4.800 neonazi’s deel, het hoogste aantal tot dusver gedurende de 18-jarige geschiedenis van Hess-herdenkingen in Duitsland.

Hess werd lid van de nazi-partij in 1920 en werd al snel een van Hitlers naaste medewerkers. Als de rechterhand van de fascistische dictator nam de fanatieke antisemiet Hess deel aan het hele arsenaal van nazi-misdaden: de oprichting van de nazistische terreurdictatuur, de annexaties van Oostenrijk en Sudetenland en de felle vervolging van de Duitse joden, hun gewelddadige verwijdering uit de Duitse samenleving en het begin van de Holocaust.

Hess heeft nooit op enig moment zelfs maar een poging gedaan om zichzelf te distantiëren van de misdaden van het nazisme. Zelfs tijdens de Nurnberg-processen schepte hij nog op dat hij nergens spijt van had. Deze Hess wordt door de hedendaagse neonazi’s gezien als een ‘piloot voor de vrede’, omdat Hess in 1941 naar Engeland vloog om zogenaamd een aparte vrede met de Britten te bewerkstelligen. Het echte doel van dit bezoek was echter om het front tegen de Sovjet-Unie te versterken. Dezelfde ‘vredespiloot’-mythe wordt gebruikt om nazisme te verheerlijken en om het idee te verspreiden dat nazi-Duitsland eigenlijk vrede wilde, maar door de ‘criminele geallieerden’ tot oorlog werd gedwongen.

De Duitse antifascistische beweging vind deze schaamteloze exhibitie totaal onacceptabel. Daarom zijn antifascisten van verschillende generaties en uit diverse groepen dit jaar actief betrokken bij de oppositie tegen de Hess-herdenkingen en organiseren zij een gezamenlijke dag van antifascistische actie, gericht op een massieve aanwezigheid in Wunsiedel op de dag van de demonstratie. De antifascisten in Duitsland keren zich tegen de slachtofferrol die de neonazi’s de Duitsers aanmeten, de verheerlijking van het nationaal socialisme en het creëren van nazi-helden door hedendaagse nazi’s!

Sinds 2003 neemt Duitslands grootste fascistische politieke partij, de Nationaaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) ook officieel deel aan de Hess-herdenking. Vorig jaar marcheerden de leiders van de NPD, Udo Voigt en Holger Apfel, voorop de stoet samen met organisator Rieger.

De verkiezingsresultaten van de NPD in Brandenbrug en Saksen van september 2004 hebben de rechts-extremisten nieuwe kansen gegeven. De entree van de NPD in het parlement van de deelstaat Saksen met 9.2% (200.000 stemmen) heeft de partij de mogelijkheid gegeven om zich flink in de media te presenteren, om het publieke debat te beïnvloeden en ook nog eens 120.000 euro per maand bovenop het salaris van de gekozen parlementsleden te incasseren.

De Duitse samenleving heeft tot nu toe hulpeloos gereageerd op deze nieuwe ontwikkelingen en serieuze actie tegen deze tot rassenhaat oproepende figuren lijkt niet in het verschiet te liggen. Het veelgeroemde idee om het rechtsextremisme met het weerleggen van hun ideeen en het versterken van de maatschappelijke weerbaarheid te bestrijden is geflopt; de rechtsextremisten hebben immers haar voeten stevig in het centrum van die maatschappij gepland.

Toen de NPD, refererend aan de vernietiging van Dresden, de term ‘Bombenholocaust’ gebruikte, nota bene op de dag die gewijd was aan de slachtoffers van nazisme, was er landelijke ophef en een korte opleving van het debat om een tweede poging te wagen de NPD met juridische middelen te verbieden.

De NPD meldde na het verbod van de mars in Wunsiedel in tal van Duitse steden betogingen aan. In Karlsruhe is een nazi-demonstratie verboden, die tegen het verbod in Wunsiedel wilde ageren en zich uitsprak voor de vrijheid van meningsuiting. Voor een dergelijke demonstratie in Nürnberg geldt hetzelfde al heeft de organisator NPD een rechtszaak tegen het verbod aangespannen.

In Berlijn is er wel een extreem-rechtse demonstratie toegestaan, terwijl in Magdeburg en Jena dergelijke betogingen zijn aangemeld en niet zijn verboden. Ook hier zijn de thema’s gericht tegen het demonstratieverbod en voor vrije meningsuiting, en behoort de NPD tot de organisatoren.

Duitse antifascisten, hebben hierop voorgesteld eveneens in verschillende plaatsen te gaan demonstreren, zoals in Nürnberg, Berlijn en Jena. De aangekondigde anti-fascistische demonstratie in Wunsiedel gaat echter gewoon door.


Powered by Greymatter