Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/17/2005: "Kistemaker: toch een A-bommaker?"

Lubbers heeft als politicus niets meer te verliezen, net zo min als Van Agt. Hij bracht het huidige bewind ernstig in verlegenheid door uit de CIA-school te klappen. maar ja, het is komkommertijd, Den Haag ligt stil en in september is iedereen het weer vergeten.

unl_site400x262 (37k image)
In Almelo is altijd wat te doen

Klik op meer

Een week geleden zei Lubbers in het VPRO-radioprogramma Argos dat Nederland tot twee keer toe wist dat de Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan een spion was. Als verantwoordelijk minister in 1975 wilde hij "er al iets aan doen", maar de CIA vond dat de man moest blijven rondlopen, om te zien wat hij ging doen. Braaf deed Nederland wat Washington voorschreef.
Als het aan Lubbers gelegen had was de man alsnog vervolgd, ook al was Khan in 1983 vrijgelaten op grond van vormfouten. Inmiddels premier kreeg hij weer uit Washington te horen dat hij het beter kon laten.

De rest is, zoals het cliché wil, geschiedenis. Wikipedia meldt:
Als gevolg van spionage door de Pakistaanse natuurkundige Abdoel Kadeer Khan (onze verwijzing - CPr) bij het Fysisch Onderzoekslaboratorium in Amsterdam, en bij Urenco in Almelo, staat in het Pakistaanse Kahuta een verrijkingsfabriek voor uranium die werkt met van het Urenco-ontwerp nagebouwde ultracentrifuges. Vanuit Pakistan is de techniek verder verspreid, waarschijnlijk naar Iran, Libië en Noord-Korea.
(Ze melden ook iets over Irak, maar dat is in ieder geval zeer dubieus gebleken).

Dus: Pakistan en nog wat landen danken de bom aan spionage in Nederland, en aan de hartelijke medewerking van de CIA. Het interessante hieraan is natuurlijk: die ultracentrifuge was toch voor vreedzame doeleinden bestemd? Hoe kan deze Khan dan dank zij zijn werkzaamheden en spionage in Nederland - bij Kistemaker - "de vader" van de Pakistaanse A-bom zijn geworden? (Het zwaarste vernietigingsmiddel ter wereld wordt altijd in verband gebracht met menselijke voortplanting, er is altijd een 'vader'). Khan wordt op handen gedragen, want nu kan Pakistan tegen India op. Twee landen die al meermalen oorlog gevoerd hebben tegen elkaar.

In een programma ter herdenking van de bom op Hirosjima somde de BBC kortelings op welke landen 'de bom' hebben nagestreefd in de loop der jaren. Dat waren er zo'n 35, en de namen flitsten over het scherm. Nederland stond er tussen. Nederland?

Zou er verband zijn tussen die ultracentrifuge en het genoemde streven waar we nooit iets over horen of gehoord hebben? Hoe kun je door in Nederland te spioneren 'de vader' van de bom worden?

Het ultracentrifugeproject werd in eerste instantie opgezet door Nederland en de Duitse Bondsrepubliek. De Nederlandse geleerde, lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Jacob Kistemaker, was 'de man' aan Nederlandse zijde. De CPN kalkte al jaren "Kistemaker A-bommaker" in de buurt van zijn laboratorium, en "Bonn de bom? nooit!". De CPN hoefde niet serieus genomen te worden en was inderdaad nogal zwaar gefixeerd op West-Duitsland en het daar volgens de partij op de loer liggende revanchisme.

Oud-CPN-lid Wim Klinkenberg volgde de zaak als journalist. De connecties en verbanden die hij weergaf deden denken aan wat Van der Gouw schreef in Alias Teixeira, een boek dat een seriewerk had moeten worden, maar waarvan een deel bij rechterlijke uitspraak verboden is, waarna het verdween. Het is niet onmogelijk dat Klinkenberg was bijgepraat door ex-SS-er Van der Gouw, die nogal goed op de hoogte leek van allerlei intriges op geheime-dienst-niveau. Het is van hogerhand allemaal nooit serieus genomen, de consensuspolitiek van Nederland Zuilenland tegen de keffertjes van de CPN wilde van niets geweten hebben.

Klaarblijkelijk werd er dus toch aan de bom gewerkt, of werd deze voorbereid. En niet alleen ten dienste van Nederland, maar ook van West-Duitsland. Waarom en in hoeverre het is afgeblazen - mogen we dat ook even weten? En hoewel hij nog steeds ontkent: was Kistemaker dus toch de A-bommaker?

Na Willem Oltmans heeft Lubbers indirect Nederlands andere 'muckraking journalist' Wim Klinkenberg - postuum - gelijk gegeven. Het is komkommertijd. In september gaan we weer over tot de wanorde van de dag. Lubbers' uit-de-schoolklappen wordt dan wel weer ondergesneeuwd onder de bekende rotzooithema's die Den Haag teisteren de laatste jaren. De consensuspolitiek is wat dat betreft veranderd, maar ook weer niet.
Wij wensen u smakelijk eten en voor straks welterusten.


Powered by Greymatter