Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/17/2005: ""We zullen waardig weg gaan..."

..als het zo ver is" had een als woordvoerder naar voren geschoven Gaza-kolonist gezegd. Ach ja, waardigheid... Als er voor iedere vier kolonisten drie verslaggevers zijn.

waardigheid (11k image)
Waardigheid in kolonistenstijl
Klik op meer

"Joden ontruimen Joden niet," is hun motto ook nog. Het klinkt of deze kolonisten niet gewend zijn aan een omgeving waarin Joden wonen. Klopt natuurlijk, ze hebben zich genesteld tussen hoofdzakelijk islamitische Palestijnen. Zouden er geen Joodse huisbazen in New York Joodse huurders wegens wanbetaling of waas-ich-viel ontruimen? Om maar een niet geheel willekeurige stad te noemen? Of Joodse agenten tegen Joodse krakers optreden, bijvoorbeeld in Israel zelf?

Het in-en-in-treurige is dat het kolonisatie-ideaal, zoals dit vorm heeft gekregen in de eerste kibbutzim, niets met de staat Israel te maken heeft. Libertairen en anarchisten als Oppenheim, Landauer en Buber hebben er hun gedachten en inspiratie voor gegeven. Het ideaal is geperverteerd tot landjepik en luxewoningen te midden van barre armoede en verdrijving. En een mediaspektakel. En ook hier, naar men zegt, een protofascistische mobilisatie - en ook hier geldt: het grootste deel van de bewoners van Israel-van-voor-1967 wilde allang van dat gedoe af. "Zeg maar dag tegen Gaza" was al jaren geleden een grote hit in Israel.
Te laat, te weinig, wat er nu gebeurt.


Powered by Greymatter