Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/16/2005: "Pleidooi uit een onverwachte (onverdachte) hoek"

In de Watergraafsmeer is het park bij het Julianaplein volgebouwd. Enkele straatnamen hebben - bijna honend - de naam van een anarchist gekregen: Anton Constandse, Bart de Ligt, en laten we Bertrand Russell ook maar meetellen. Het zal wel als "vrijdenkersbuurt" gelden. Mij was het behoud van het groen liever geweest, onder welke naam ook.
Maar goed. Als Nederland na zestig jaar erkent dat IndonesiŽ ontstond, en dus onafhankelijk werd bij de proclamatie van de republiek, dan graag nog een gebaar.
soekarno_onafhankelijkheids (18k image)
17 augustus 1945
Klik op meer

Iedere plaats van enige omvang in Nederland heeft een "Indische buurt", met namen van de eilanden waar iets groots verricht werd om met de massamoordenaar Coen te spreken (naar hem is ook van alles genoemd, onder andere mijn lagere school indertijd). Ook heeft iedere plaats van enige omvang in Nederland een "Afrikaner"-wijk, met namen van slagvelden en Boerenhelden uit de tijd van de Britse veroveringsoorlog in Zuid-Afrika. Dankzij het monotone activisme van CPN-jongeren is in menige plaats deze wijk toegerust met een Steve Biko-plein of zo, alsof de man een communist was. "Wij" zijn nogal verlegen met die Boerenhelden - hun nazaten en naamgenoten hebben later het apartheidsbewind vormgegeven. Met een beetje geschiedenisonderwijs zou men juist aan de hand van die "Afrikaanse" straatnamen kunnen illustreren hoe de vrijheidsstrijder van de een de onderdrukker of de terrorist van de ander is. Maar ja, daar zeg je zoiets. Voortmodderen dus.
Welke gemeente durft een nieuwbouwwijk - daar zal het toch op neerkomen - in te richten met straatnamen van de groten van IndonesiŽ? Men kan daar ruimhartig in zijn - ook de "gematigden", ook de RMS-ers, ook degenen die destijds niet aan het hoofd hebben mogen staan van een onafhankelijk Papua Barat zouden er in kunnen passen. De (nazaten van de) destijds verdrevenen en de ten onrechte uitgezonden Nederlandse soldaten zouden zich niet voor het hoofd gestoten hoeven te voelen. Maar het zou een gebaar zijn dat Nederland van zijn gebruikelijke kleinzieligheid zou genezen. Een Soekarnoplein (zo gespeld ja, dus niet met neokoloniale wijsneuzigheid 'Sukarno'). Een Hattastraat. Enzovoort.
Juist omdat ik als anarchist geen enkele politieke verwantschap voel met deze lieden, ten hoogste abstract kan instemmen met hun eventuele vrijheidsretoriek, stel ik de vraag.
Nederland niet kleinzielig? Je droomt soms weg achter de computer...

1 Reactie


In antwoord op mijn eigen verhaal: in Haarlem blijkt zowaar een (Mohammed) Hattastraat te zijn. Toch...

zei: Prul op 23/08/2005 om: 15:39u


Powered by Greymatter