Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/16/2005: "De komende CIA-revolutionairen in Rusland"

Negenendertig leden van de Nationaal-Bolsjewistische Partij van Rusland stonden dezer dagen terecht in Moskou. Gevraagd naar een laatste woord door de rechter zei een van hen: "Het maakt niets uit. Heel Rusland is één grote gevangenis."
Het klinkt oproerig, en dat is het op zijn manier ook. Maar ze flirten ook met "het anarchisme". Soms noemen ze zich nationaal-anarchisten.
onzemeisjes (13k image)
Onze leider, onze meisjes - die horen er dus eigenlijk niet bij.
Let op het nazi-achtig gebruik van het hamer-en-sikkel-embleem.
Klik op meer

Dat de gemiddelde mannelijke demonstrant namens de Nationaal-Bolsjewieken een kale kop heeft is niet verrassend. Dat ze met Che Guevara leuren - die is een mode-attribuut dezer dagen of jaren, en inderdaad, de Argentijn Guevara was in zijn jonge jaren een volgeling van Perón, en die wordt vaak als fascist gezien, dus Guevara past bij de tijd, en bij de nationaal-bolsjewisten.
Ze citeren ook graag Proudhon en Bakoenin. Vooral de laatste heeft zich, speciaal in zijn polemieken met Marx, laten zien als antisemiet, en hij sympathiseerde met het idee van panslavisme. De 'anarchisten' Proudhon en Bakoenin vallen niet zo goed bij nationaal-bolsjewieken, omdat ze nu juist een sterke 'nationale' staat nastreven.
De Russische regering heeft de partij in juni als fascistische organisatie verboden. De motivatie is juist, het verbod onverstandig. De club reorganiseert zich toch wel, desnoods onder andere namen, en zoekt intussen aansluiting bij de jongeren van de "ouderwetse" communisten en bij de zogeheten liberale Appel (Jabloko)-partij.
Ze hebben enige ervaring met het gooien van van alles naar ministers en parlementsleden, en hebben een keer geprobeerd het parlement te bezetten (hierbij was een Nederlandse geestverwant betrokken, die ruime aandacht kreeg in het NOS-journaal vorig jaar als "strijder tegen de dictatuur in Rusland" - beeld van zijn kamer in Nederland met boek van Lehning over Bakoenin liggend op de plank).
Het zou kunnen dat de nationaal-bolsjewieken de kern vormen van een volgende spontane CIA-revolutie à la Kyrgyzstan, Georgië, Oekraïne, Servië. Ook in die landen werden de CIA-kandidaten door luidruchtige antisemitische of fascistische clubs gesteund - al bleef die steun natuurlijk buiten de mediaplaatjes.
Wij kunnen de echte anarchisten en de echte democraten van Rusland slechts sukses wensen. Ze hebben het nodig.

2 Reacties


Op het eerste gezich tlijken nationaal-socialisme en communisme elkaars tegenpolen, maar als je beter kijkt zijn ze beiden staatskapitalistische dictaturen!

N.B.: communisme zal pas een kans maken als ze op anarchistische wijze tot stand komt en niet op dictatoriale staatskapitalistische wijze

zei: Leo Revers op 18/08/2005 om: 22:55u

Misschien ook interessant in het kader van bovenstaande is het volgende:

"Nationalistische wolven in anarchistische schaapskleren

"Het enige economische verschil tussen een horde onderdanige Russen en een bende vrije Engelsen die 's morgens een fabriek in stromen, is dat de laatsten uitgebuit worden door privé-bezit en de eersten door de staat op een communale manier." Kritiek op communisme en kapitalisme tegelijk, dat zal de meeste anarchisten bekend in de oren klinken. Dit citaat is echter niet afkomstig uit een links tijdschrift, maar uit het blaadje Rijnland Bollenstreek Kontakt van de Nationale Beweging van Tim Mudde. Dat besteedde in juli 2003 aandacht aan het nationaal-anarchisme."

Verder lezen over het zogenaamde nationaal-anarchisme? Zie http://www.gebladerte.nl/10982f62.htm

zei: NN op 24/08/2005 om: 01:01u


Powered by Greymatter