Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/15/2005: "Massagraven onthullen Spaans verleden onder Franco."

In de schaduw van een 16e eeuws klooster omgeven door zonnebloemen, graven archeologen naar menselijke overblijfselen.
Ucles (6k image)
Een archeoloog maakt met een borstel en schedel schoon (Ucles, 20 juli 2005)
Ze onthullen het lang verhulde geheim van de slachtpartijen, die volgden op de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).
Klik op meer!


Het betreft een van de vele opgravingen in Spanje door de Association for the Recovery of Historical Memory (ARHM), een groep vrijwilligers die de slachtoffers van het politieke geweld in Spanje wil identificeren uit de periode van de Burgeroorlog en de daarop volgende dictatuur van Franco.

Hoewel beide partijen in de burgeroorlog zich schuldig hebben gemaakt aan gruwelijkheden, hebben de troepen van Franco duizenden mensen geëxecuteerd, die verdacht werden van linkse sympathieën.

Na het herstel van de parlementaire democratie in 1975 was er sprake van een stilzwijgende overeenkomst tussen veel Spanjaarden niet over dit verleden te praten of de schuldigen van deze misdaden te straffen.

Nu Franco 30 jaar dood is, groeit de druk om het verleden in Spanje onder ogen te zien.Meer dan 300 mensen vonden in de jaren van 1940 tot 1943 de dood in Ucles toen Franco’s soldaten het klooster gebruikten als gevangenis voor politieke delinquenten, meent de afdeling Cuenca van de ARHM.

Op basis van lokale getuigenissen en militaire archieven achterhaalde de groep dat de soldaten 156 gevangenen doodschoten. De anderen overleden aan de gevolgen van martelingen en ziekte.”Dit alles is geheim gehouden”, zegt Agustin Elviva Romero, die zes jaar was toen de soldaten zijn vader in het klooster doodschoten in 1942. Hij liet een vrouw en twee jonge kinderen achter. “De meeste Spanjaarden hebben geen flauw benul van wat er is gebeurd.”

Het doel van ARHM is de overblijfselen in de ongemarkeerde massagraven te identificeren en ze over te dragen aan hun families voor een fatsoenlijke begrafenis. De groep stelt dat er geen sprake van verzoening kan zijn in Spanje wanneer slachtoffers van een eerdere periode in ongemarkeerde graven liggen.

“Het is enigszins tegenstrijdig hoe onze democratie kan voortbestaan als het land massagraven bevat," zegt Maximo Molina, president van ARHM Cuenca, waarin archeologen, anthropologen en doctoren uit Spanje en Europese universiteiten zijn verenigd die werken aan het project in Ucles.

De druk op Spanje om dit verleden onder ogen te zien komt van Amnesty International, die recent opriep recht te doen aan de duizenden slachtoffers van de burgeroorlog en de dictatuur van Franco.

Baltasar Garzon, de hoogeplaatste Spaanse rechter die gerechtelijke onderzoeken liet instellen naar Al Quaida en de Chileense dictator Augusto Pinochet, riep eerder dit jaar op een ‘waarheidscommissie’ in te stellen om de misdaden tegen de menselijkheid tijdens Franco’s dictatuur te onderzoeken, zoals dit in Zuid-Afrika is gebeurd.

Volgens Amnesty International verdwenen zo’n 30.000 mensen tijdens de burgeroorlog en de dictatuur van Franco. Veel slachtoffers verdwenen in massagraven.

De vorig jaar verkozen socialistische regering verwijderde het laatste standbeeld van Franco in Madrid, maar toont geen belangstelling om de gruweldaden tijdens het bewind van Franco te onderzoeken. Dit zou tot een enorme verdeeldheid in Spanje leiden. Vorig jaar nam het Spaanse Congres echter een motie aan die de regering opdroeg onderzoek te doen naar de effecten van Franco’s dictatuur.

Amnesty vroeg zich af in hoeverre de regering bereid is de familie van de slachtoffers te compenseren. De zoon van de vermoorde gevangene Agustin Elviva Romero wil helemaal geen geld van de regering voor wat hij heeft moeten doorstaan. “Wat gebeurd is, is gebeurd”, zegt hij. “Als ze me nu geld geven…waarvoor? Mijn vader stierf toen ik hem het meest nodig had.”

Bron: reuters


Powered by Greymatter