Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/15/2005: "Smeltende ijsvlaktes in SiberiŽ vergroten broeikaseffect sterk"

Wetenschappers hebben onlangs vastgesteld dat een ijsvlakte in West-SiberiŽ, zo groot als Frankrijk en Duitsland samen, voor het eerst is gaan smelten.
siberie (17k image)
De vlakte is gevormd aan het einde van de laatste ijstijd, zoín 11.000 jaar geleden.
Klik op meer!

Het gaat om het gehele sub-Artisch gebied van West-SiberiŽ, waar miljarden tonnen methaan in liggen opgeslagen. Dit broeikasgas is eenmaal in de atmosfeer 20 maal zo sterk als kooldioxide.

De ontdekking is het werk van Sergei Kirpotin van de staatsuniversiteit van Tomsk in West SiberiŽ en Judith Marquand van de Oxford Universiteit en werd vorige week wereldkundig gemaakt in het tijdschrift New Scientist. Zij zagen de ijsvlakte veranderen in een landschap met modder en meren met soms een doorsnede van meer dan een kilometer.

Kirpotin meent dat de situatie waarschijnlijk onomkeerbaar en ongetwijfeld verbonden is met het proces van het warmer worden van de aarde. De dooi is waarschijnlijk de laatste drie, vier jaar begonnen. Klimatologen lieten weten dat het proces van opwarming hiermee waarschijnlijk wordt versneld.

Een Engels regeringsrapport uit 2001 voorziet een stijging van de temperatuur tussen 1990 en 2100 met 1.4C tot 5.8C, maar bij deze berekeningen is slechts rekening gehouden met de uitstoot van bekende broeikasgassen. Het smelten van ijs op landmassaís is daarbij niet meegenomen.

West-SiberiŽ warmt sneller op dan elders in de wereld. De laatste 40 jaar is de temperatuur zoín 3C gestegen. Het zal tientallen jaren duren voordat het ijs gesmolten is.

Wetenschappers menen dat er zoín 70 miljard ton methaan in het ijs vastgehouden wordt. Zelfs wanneer het 100 jaar duurt voordat dit gas in de atmosfeer komt, dan nog gaat het jaarlijks om een gigantische uitstoot, die bijdraagt tot een stijging van 10 % tot 25% in de opwarming van de aarde.
The permafrost is likely to take many decades at least to thaw, so the methane locked within it will not be released into the atmosphere in one burst, said Stephen Sitch, a climate scientist at the Met Office's Hadley Centre in Exeter.

Tony Juniper, directeur van Friends of the Earth, stelt dat de vondst de politiek maant snel actie te ondernemen
om te voorkomen dat de situatie oncontroleerbaar wordt.

Bron: The Guardian.


Powered by Greymatter