Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/10/2005: "De dagelijkse Balkenzwendel deel 3: marktwerking bij de posterijen"

Het idee dat de postbezorging dient te worden overgelaten aan heilzame marktkrachten is blijkbaar zo belangrijk dat de Japanse premier is afgetreden omdat hij de privatisering niet door het parlement gerost kreeg. 11 september komen er nieuwe verkiezingen in Japan. Kunnen we zien hoezeer men in Japan het sturen van Japanse soldaten naar Irak waardeert. Of de marktwerking bij de post.

koizumi (14k image)
Klik op meer


Nee, dan Nederland. De invoering van "marktwerking" bij de posterijen is hier zonder slag of stoot gegaan.
Voor een appel en een ei kreeg een geprivatiseerde P-poot van de PTT heel wat onroerend goed in handen, dat onmiddellijk verkocht werd voor uiteraard 'marktconforme' prijzen. Het kantoor waar u voor uw postzaken naartoe moet - ja, het woord dat voor de hand ligt is inmiddels een gedeponeerd handelsmerk, ondergebracht in een aparte NV, dus dat mogen we niet zomaar gebruiken - kwam daardoor nog wel eens een stukkie verder uit uw buurt te liggen. Of veel verder. Maar dat is nu eenmaal niet meer de verantwoordelijkheid van de overheid, want de posterijen zijn nu geprivatiseerd.
En hoe zit het met de concurrentie? Krijgt u weleens brieven bezorgd door iets anders dan PTT Post (al zo aardig dubbelop), pardon TPG Post, binnenkort TNT te noemen? Waar haal ik postzegels (of is dit ook al een gedeponeerd handelsmerk?) van de concurrentie? Waar is de brievenbus van de concurrentie?
Het aardige is dat de overheid "contracten" heeft om uw bekeuring of uw belastingbiljet via het particuliere TPG Post te laten bezorgen. Openbare aanbesteding noemen we dit. Tegen prijzen die uit concurrentieoverwegingen niet bekend gemaakt kunnen worden. De concurrentie heeft dus wel mooi het nakijken. Wat zegt u? Ach, een detail.
Sinds april 2003 is drs. W. Kok - ook in olie- en voorheen-de-Postbankzaken - lid van de Raad van Comissarissen bij TPG Post. Dat zit dus wel snor.
Ronkend vermeldt de site van dit sterk concurrerende bedrijf:
"TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt."
Een zwendelzaakje waarover in Nederland geen kabinet zal vallen. Want behoudens een enkel klein partijtje is iedereen hier dol op concurrentie en marktwerking.

1 Reactie


Gelukkig heeft hij nu tegenstand. Het is in ieder geval zo groot dat het NOS daarover berichtte. Privatiseren van post is toch wel het domste wat je kunt, mmar aan andere kant betekent privatiseren wel het meer nabij komen van de einde van kapitalisme.

zei: Farshad op 13/08/2005 om: 01:02u


Powered by Greymatter