Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/06/2005: ""Al-Qaida is anarchistisch""

..nee, deze keer niet Tariq Ali, maar Soumayya Ghannoushi, nog wel onderzoekster op het gebied van de geschiedenis van ideeŽn aan het onderzoekscentrum voor OriŽntaalse en Afrikaanse studiŽn (SOAS) in Londen. Haar verhaal waart rond op het net, dit is de oerbron.
tb_365 (2k image)
Een grotere foto van deze oriŽntaliste was niet te vinden - symbolisch...
Klik op meer

De passages in het vertoog - dat uiteraard 'de islam' moet vrijpleiten als bron van het denken van al-Qaida - die betrekking hebben op "het anarchisme":

"Hoewel zijn ideologie gegrond is op verwijzingen nar de godsdienst en hun taal doorspekt is van godsdienstige symbolen, hoort al-Qaida veeleer bij de moderne traditie van de revolutionaire anarchisten - van de Jacobijnen en de Bolsjewieken tot recente marxistische guerrilla's [haar uitdrukking] als de Baadr-Meinhoff-bende [haar spelling!].
Net als deze moderne revolutionaire nihilisten onderschrijven de strijders van al-Qaida een instrumentalistische logica die geen verschil erkent tussen het legitieme en het illegitieme, waarbij terreurdaden worden gerechtvaardigd voor het bereiken van hun doeleinden. Net als zij zijn ze meer geÔnteresseerd in de kunst van de vernieling dan in de gevolgen ervan. Zoals de vader van het Russische anarchisme MichaŽl Bakoenin zei: "de hartstocht tot vernietigen is ook een creatieve hartstocht." [einde citaat]

Een warboeltje, dit verhaal van deze onderzoekster - ook al een bijzonder stiliste. Jacobijnen en bolsjewieken zijn dus anarchistische nihilisten?

Er is enige gelijkenis tussen het blinde terrorisme van islamistische bendes en bijvoorbeeld de autobandieten en bepaalde bommengoooiers in Parijs, ruim honderd jaar geleden. Die werden en worden vaak met het anarchisme vereenzelvigd. Over deze overeenkomst valt te praten. Ik denk dat "wij" het met deze overeenkomst even moeilijk zullen hebben als de moslims die terreur uitgeoefend zien in naam van hun geloof. Het klopt niet, maar leg het eens rustig uit. En het gaat maar door.

Maar van Ghannoushi's redenering klopt verder niets. Welke ideeŽn zou zij onderzoeken? Wonderlijk genoeg beroepen de neoconservatieve ideologen van de oorlog tegen de islamitische wereld in Washington zich op het idee van "creatieve destructie" - dat zou van Bakoenin kunnen komen, maar zij beroepen zich uiteraard nooit op hem. Het zou van Schumpeters beschrijving van de kapitalistische vooruitgang door concurrentie kunnen komen, maar ook die lijken zij niet te kennen. Ghannoushi is ideologisch en intellectueel nog het meest verwant met deze diepdenkers. Een smet op SOAS, zo'n onderzoekster.


Powered by Greymatter