Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/05/2005: "De dagelijkse Balkenzwendel deel 2: hier heeft u uw centen terug"

De Nederlandsche Bank heeft er speciaal onderzoek naar gedaan: het kost hartstikke veel om zelfs maar een 2-centsmunt uit uw portemonnee te tillen. Zoveel, dat de munt beter afgeschaft kan worden.

dnb (9k image)
Geef mij mijn Paleis voor Volksvlijt terug!
Klik op meer

Nederland loopt over van de briljante economen. Toen de euro ge´ntroduceerd werd, wisten de briljante denkers te melden dat binnen enkele maanden de Duitse munten Nederland veroverd zouden hebben. Ze hadden zelfs berekend hoe snel dit zou gaan. Niets van gemerkt. De meestvoorkomende vreemde euro in Nederland is zo op het oog die met het portret van Bertje Bibber, Belgische dus. Dat Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland is wil nog niet zeggen dat "hun" chartaal geld hier overal opduikt. Hoe vaak zag je Luxemburgse franken in BelgiŰ? Hoe vaak krijg je Schotse of Noordierse bankbiljetten in handen in Engeland? (Het omgekeerde is wel heel gewoon).
Verleden jaar hebben diepdenkers van de Nederlandsche Bank berekend dat het 30 miljoen euri per jaar kost om de cent en de 2-centsmunt te laten circuleren. Afschaffen dus, die handel.
Raar evengoed dat dergelijk hoogstaand wetenschappelijk onderzoek tot Nederland beperkt blijft. Je zou denken dat alle landen in de eurozone profijt zouden kunnen hebben van de belangwekkende resultaten van zo'n onderzoek, dat overigens gedaan wordt door types die voor een bedrag van onder het miljoen hun nest niet uitkomen. Wellink zelf moest er tenslotte zijn goedkeuring aan hechten. Die man heeft vast ook wel een zwembad ergens in Frankrijk.
Een land waar je gewoon met de 1- en de 2-centsmunt terechtkunt. Evenals vrijwel overal - behalve Finland, dat van begin af aan de kleintjes heeft veronachtzaamd. Omdat men elders geen tijd en geld verbeuzelt aan wetenschappelijk onderzoek hoe je consumenten kleingeld uit de knip kunt kloppen. Balkenzwendel eerste klas!


Powered by Greymatter