Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/02/2005: "Mekamui, een koninkrijk zonder koning"

Een koning wiens verscheiden niet breed uitgemeten is in de
staatsmedia: Francis Ona, gestorven aan malaria 24 juli
bougainville (12k image)
De mijn van Rio Tinto, stilgelegd
Klik op meer

Sinds 1988 was Bougainville, een van de noordelijke Salomonseilanden, staatkundig behorend bij Papoea-Nieuw-Guinea, in opstand tegen het vervuilende mijnbouwbedrijf Rio Tinto. De bevolking had alleen zware lasten van de koperwinning, geen lusten. Het bevrijdingsfront van Bougainville had ongeveer de hele wereld tegen zich: de wereld achter Rio Tinto uiteraard; de regering van PNG, bijgestaan door Australische koloniale troepen. Australië, lid van de Coalition of the Willing! Toen het hun te zwaar werd werden huurlingen ingezet, wat tot een opstand op het hoofdeiland van PNG leidde. De huurlingenleider is nu actief in Bagdad voor de Amerikaanse regering. In feite hielp niets tegen de opstand. De mijn werd stilgelegd.
Maar er kon verdeeldheid gezaaid worden in de bevrijdingsbeweging. Er werden verkiezingen gehouden die werden gewonnen door een oud-medestrijder die prompt de heropening van de mijn aankondigde.
Francis Ona verklaarde Bougainville tot een onafhankelijk koninkrijk onder de inheemse naam Mekamui. Hij had wellicht opnieuw kunnen winnen. Van de malaria kon hij niet winnen.
De toekomst van Mekamui/Bougainville blijft ongewis. De strijd heeft aan tienduizend mensen het leven gekost.


Powered by Greymatter