Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/01/2005: "De aanhoudende strijd tegen de natuur"

De meikever is bepaald niet zo algemeen meer als in de tijd toen scholieren er voor de aardigheid aan een touwtje bonden en voor hun vrijheid met hun vleugels lieten wapperen: "mulders", naar de wieken van de molen, heetten die gekwelde dieren.

engerling (14k image)
Larve van de meikever, engerling genaamd
Klik op meer

De enige keer dat ik een behoorlijke hoeveelheid meikevers heb gezien was toen ze rond mijn tent landden in Appelscha op een Pinksterlanddag. In mei dus, de naam zegt het al. Vermoedelijk waren ze massaal tegelijk uit hun pop gekomen in de warmte van de ochtendzon.
Maar het is komkommertijd, en de courant voor wakker Nederland slaat alarm. Engerlingen hebben het voorzien op "weides" (er zijn dus echt mensen die dit meervoud gebruiken - ik dacht dat het was uitgevonden om ons de weidevogel te laten behouden toen onze ruggegraat werd weggehaald). Maar niet alleen daarop, maar ook op golfbanen! Stop de persen!
Komkommertijd dient ook vaak om "ons" er voortdurend op te wijzen dat de Strijd Tegen De Natuur onverbiddelijk voort moet gaan. Poema's maken de Veluwe onveilig. Engerlingen vreten "onze" golfbanen op (de meest proletarische krant van Nederland gebruikt bij voorkeur de eerste persoon meervoud voor van alles en nog wat). Vroeger was er het monster van Loch Ness. En zeker, wij blijven niet achter, met de steekmug.
Alsof er niet genoeg doorgaande oorlog tussen mensen of staten (wat toch op hetzelfde neerkomt helaas) is in de luwtetijd van de nieuwsvoorziening: we moeten voor het ideologisch onderhoud er ook van doordrongen blijven dat de wereld vol is met beesten en planten die het op "ons" gemunt hebben.
Wee u, engerling! Maakt niet uit dat de meikever behoorlijk zeldzaam is geworden. Het kan altijd beter.


Powered by Greymatter