Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/29/2005: "Berichten uit Perú"

Een groep van tienduizend protesterende boeren is onderweg naar de mijn Majaz in het Peruaanse binnenland. Vijfenzeventig politiemannen zijn ingezet om de 120 arbeiders van de mijn "te beschermen".
Meer hierover hier.
majaz (46k image)
Huisvesting arbeiders Majaz
Verdere bron: El Tiempo
Klik op meer

Uit een antwoordbrief van Lori Berenson, Amerikaanse politieke gevangene in Perú:
[Bedankt]. De jaren gaan zeker voorbij en de monotonie van het gevangenisleven is het punt niet eens zozeer. Zij het dat ales at je in gevangenissen kunt waarnemen (misbruik, onrecht) een weerspiegeling is van hoe de maatschappij er iin het algmeen voorstaat.
Dit zijn tijden van onrust - massale protesten in de buurlanden Ecuador en Bolivia. de heersende klassen van beide landen heeft een manier gevonden om tijdelijk de toestand te kalmeren door nieuwe verkiezingen uit te schrijven en overgangsregeringen te installeren. De echte sociale eisen echter, de eisen die betrekking hebben op het economische en sociale beleid, worden niet aangepakt. Dus tikt de tijdbom voort.
In Perú is tot nu toe geen politieke beweging die tot doel heeft de regering weg te jagen, misschien omdat niemand denkt dat een vervanging iets zou uitmaken. Er zijn wel protestacties aan de gang, met name belangrijke mobilisaties tegen buitenlandse mijnbouwondenemingen.
De economische en politieke crisis is echter zeer ernstig. Meer dan de helft van de economisch actieve Peruanen heeft geen vast werk. Er komen voortdurend corruptieschandalen van deze en vorige regeringen naar buiten. Opinieonderzoeken wijzen uit dat mensen nauwelijks of geen vertrouwen hebben in de politieke klasse.
Zoals ik al eerder zei: de gevangenis weerspiegelt de maaatschappij. Gebouwd en gebonden aan een beperkte begroting en dus beperkt zijn ze veranderd in pakhuizen waarin mensen worden gehuisvest. Het rechtssysteem behandelt mensen nietgelijk. Er is een grote achterstand en de rechtbanken worden overspoeld met zaken. Men ziet dit terug in de gevnagenis die gevuld wordt met mensen die niet berecht zijn. De wetten met betrekkinng tot de processen worden vastgesteld met politieke overwegingen in gedachten. Er zijn er die geen enkele voorziening hebben in de g evangenis terwijl nieuwe wetten huisarrest gelijkstellen aan voorarrest - hiermee worden de corrupte nbevordeeld. Er zijn blijkbaar speciale overwegingen voor het toestaan van verkorting van straf bij 'humanitair' presidentieel decreet. Ik betwijfel echter of dit echt humanitair is, het lijk mij meer puur politiek. Waar is de 'humaniteit' als de regering geen gratie verleent aan doodzieke mensen? of als de regering weigert buitenproportionele straffen opnieuw te bekijken? Het is geen 'humaniteit', het zijn politieke belangen.
Dit is de werkelijkheid hier en op zoveel plaatsen. Ik betwijfel of het ten goede zal veranderen als de maatschappij zelf niet grondig verandert, maar er zijn allerlei maatschappelijke processen die hun eigen tijd vergen.
[nogmaals dank],
vriendelijke groet,
Lori Berenson


Powered by Greymatter