Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/29/2005: "Oorlog als soap (1) - Hans° en Perejil"

Tartupaluk is de Groenlandse naam, Hans° de Deense - de (Engelstalige? Franstalige?) Canadezen hebben er geen aparte naam voor. Als je zoekt blijkt het conflict tussen beide NAVO-leden om een eiland dat de Times Atlas niet haalt al jaren te sudderen.

hansoya (5k image)
Nog een plaats waar je niet kunt komen

De Canadese minister van oorlog bezocht de vaste ijsklomp onlangs, waarbij de Canadese vlag werd gehesen. Denemarken boos. Het is niet te geloven maar een overweging bij het conflict dat - om duistere redenen, want wat is er komkommerachtig aan de tijden? - nu even het nieuws haalt is dat een juiste afbakening van de grenzen bij een verder voortschrijden van het broeikaseffect van belang is. Want dan ligt daar geen ijs meer. Die militairen en hun opperbazen leven in een zeer aparte wereld....

Het roept herinneringen op aan de operetteachtige strijd in 2002 om het Peterselie-eiland (Isla Perejil), dat een paar kilometer ten westen van Ce˙ta ligt, voor de Marokkaanse kust. Ce˙ta is de eerste 'moderne' verovering van een Europees land op het Afrikaanse vasteland en moet blijkbaar als zodanig gehandhaafd blijven - met Melilla en Las Chafarinas (4 km), El Pe˝ˇn de Alhucemas (2 km) en Pe˝ˇn de VÚlez de la Gomera (enkele tientallen meters van de Marokkaanse kust). Het ligt gevoelig dat deze Spaanse veroveringen - hoewel, Ce˙ta was Portugees, maar vervolgens werd Portugal een tijd opgeslokt door Spanje, begrijpt u wel? - uit de vroegste moderne tijd anders bekeken worden dan de latere koloniale veroveringen in het huidige Marokko. Want die zijn netjes overgedragen aan Marokko (hoewel, netjes... Spaans Sahara?). Het is de vraag of het verstandig is deze mini-oorlogjes niet serieus te nemen.

perejil4 (26k image)
EÚn, vrij en groot op de Peterselierots

1 Reactie


Nederland claimt Baarle-Nassau. Belgie reageert en bezet Zeeuws-vlaanderen, bovendien wordt Duinkerken belegerd. Frankrijk en Nederland verpletteren Belgie, waarna het wordt opgedeeld. Heden ten dage zien we elke dag zelfmoordaanslagen van Belgische 'insurgents' in Franse en Nederlandse steden, zoals vandaag nog in Delfzijl, waarbij vierenveertig doden en vijfenzeventig gewonden vielen.

zei: Leo Revers op 30/07/2005 om: 10:51u


Powered by Greymatter