Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/18/2005: "..roobeedoobeedooroobeedoobeedyeday..."

Zondagmiddag, een lome warmte. Als ik aankom zie ik dat er nette stoute meisjes die uit de schuurkerk komen aan het kliederen zijn op de muur.

schuurkerkje (16k image)
Klik op meer

"Wie dit leest stinkt", schrijft een van de stouterikjes. "Vindt God dat wel goed?" vraag ik statig, als iemand die zelf regelmatig op de thee komt bij de Opperbaas. (Het toeval wil dat ik Anne van der Meidens De markt van geloven onder handen heb vandaag, over het huidige en het vorige staatsgeloof zeg maar.) "Wat zegt u?" vraagt het meisje semi-brutaal. "Je hebt me heus wel gehoord," antwoord ik. "Gaat u naar de kerk?" vraagt ze onzeker. Met een fijn lachje open ik de deur en zeg niets terug. En vind mij een enorme lul en een zeikerd. Dat ook wel weer. Hoe roep je brave kinderen tot de orde die niet zo braaf zijn?
De volgende dag is de muur verder volgekliederd. "Kom naar de kerk. Daarna koffi! [sic] En lekkere koek!" Ook een aanbeveling.
Ik heb wel iets bereikt...
Ik gebruik het woord 'schuurkerk' alsof het een nog begrepen begrip is. Het is een kerkgebouw in de vorm van een schuur, waarmee bescheidenheid uitgedrukt dient te worden. Geen kerktoren. Het kerkvolk werd en wordt nog wel 'zwartekousenvolk' genoemd, maar ook daarvan weten maar zeer weinigen de betekenis: men - de mannen - diende zijn antirevolutionaire gezindheid uit te drukken door culottes te dragen, korte broeken, waaronder zwarte kousen. "Antirevolutionair" ging over de Franse Revolutie! Er moet in de twintigste eeuw in Zeeuwsch-Vlaanderen nog een dominee echt zo bij gelopen hebben. Nu zegt men ook wel: "hoedjeskerk", omdat de vrouwen niet blootshoofds in de kerk mogen zitten.
Gratis stukje inburgeringscursus. Wouldn't it be nice to get on with me neighbours?


Powered by Greymatter