Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/14/2005: "Enige berichten van het Chamorrofront"

Natuurlijk, de Verenigde Staten zijn altijd al antikoloniaal geweest. Ze zijn toch zelf voortgekomen uit een antikoloniale opstand!? Nou dan!
Dat ze in 1898 even Puerto Rico, Cuba, de Filippijnen en Carolinen/Marianen annexeerden na een oorlog tegen Spanje was puur antikolonialistisch bedoeld. Toegegeven, Cuba werd in zekere zin onafhankelijk - maar het mocht niet te onafhankelijk worden, zoals nu. Na de verovering besloot de VS-president McKinley dat de Filippijnen maar eens tot het christendom bekeerd moesten worden. De campagne kostte honderdduizenden bewoners van deze rooms-katholieke archipel het leven. Plus ša change...
Over de archipels ten noorden van de Filippijnen, ten zuiden en oosten van Japan (globaal gesproken) verneemt de buitenwereld niets. Hoewel.. in het internettijdperk wordt het moeilijker.
before1 (15k image)
Pagan wacht op openluchtmijnbouw
Klik op meer

Guam wordt aan Amerikaanse militairen aanbevolen als het ideale eiland: je bent er welkom, de bekende 'corporate' winkels zijn er, de mensen spreken Engels.
Dat er in 1953 een grote basis is ingericht die sindsdien gedeeltelijk verlaten is is geen nieuws. En ook geen nieuws is, dat de mensen die verdreven zijn voor het aanleggen van de basis eigenlijk wel graag naar hun of hun voorouderlijke grond terugwillen. De VS-zetbazen op het eiland willen daar niet van horen, zij pleiten juist voor uitbreiding van de Amerikaanse basis. Een oud-senator, afkomstig van Guam, die naar 'zijn land' terugwilde werd opgesloten voor een half jaar.
De plaatselijke zetbaas op het eiland Pagan - een van de andere antikoloniale veroveringen in de Stille Oceaan - heeft intussen concessierechten uitgedeeld voor de winning van puimsteenaarde (pozzolan), die in openluchtmijnbouw gewonnen wordt. De bevolking voelt het als verraad: het zal neerkomen op het vernielen van het eiland en het is wel duidelijk dat de bevolking het nakijken zal hebben.
Met dank aan Oread Daily.


Powered by Greymatter