Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/12/2005: "Het anarchisme volgens Tariq Ali"

Tariq Ali heeft bij de laatste verkiezingen in Groot-BrittanniŰ zijn voorkeur uitgesproken voor de Liberaal-Democraten. Dit leek een radicale stap voor een bekende radicaal van rond-1968. Maar wat grote kanshebbende partijen in Engeland betreft was er natuurlijk geen andere nette mogelijkheid. Is hij daarmee trotskist af?


tariqali (5k image)
Tariq Ali weet het zeker: Osama bin Laden is een anarchist
Klik op meer

Het is natuurlijk een kwestie van twee vliegen in een klap: Tariq Ali heeft als trotskist iets tegen Osama bin Laden en tegen anarchisten of het anarchisme. Hij valt hiermee eigenlijk in dezelfde categorie als alle zogenaamd voormalige trotskisten-annex-Leo-Strauss-adepten die rond George W. Bush zwermen.
Nu zijn er in de geschiedenis van het anarchisme onmiskenbaar mensen geweest die onder het motto 'iedereen is schuldig' terreur uitoefenden - laten we het zo maar uitdrukken. Veel waren het er niet, maar ze hebben het anarchisme een extra-slechte naam gegeven. En het is voor wie zich identificeert met anarchisme genant en moeilijk uit te leggen wat er mis is met deze anarchisten zonder h¨n identificatie met het anarchisme te ontkennen.
Maar dit geldt uiteraard niet voor de lieden die de torens van het Werelshandelscentrum in New York zijn ingevlogen, voor de bommenleggers in Nairobi, Dar-es-Salam, Madrid en Londen en allen die met de Emmanuel Goldstein van vandaag (leeft deze Osama bin Laden eigenlijk [nog]?) sympathiseren. Deze mensen zijn zeer duidelijk uit op staatsmacht en zullen zich dan ook nooit met het anarchisme encanailleren.
Tariq Ali is kortom als goed trotskist gewoon uit op Rufmord jegens het anarchisme. De vos heeft de haren van zijn obscure partijtje afgeworpen maar niet zijn streken verloren.
Extra ergerlijk omdat er wel degelijk mensen uit de wereld van de islam zijn die ernstig nadenken over de mogelijkheid van een islamitisch religieus anarchisme - zoals er ook christen- en joodse en boeddhistische (enz.) anarchisten zijn. Namen? Progressive muslims, Hakim Bey en meer. Alleen al de aanduiding als 'islamo-anarchisten' van de meest gevreesde terroristen ter wereld maakt de vredelievende mensen die zich echt met deze naam tooien verdacht.
Voor zoiets moet je trotskist zijn - hier waren de Washingtonse neocons nog niet eens op gekomen.


Powered by Greymatter