Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/10/2005: "RadioZRA strijdt voor PERSVRIJHEID!"

Op 8 Juli 2005 kregen wij het bericht binnen van de politie dat we de film van de ontruiming van Pakhuis Afrika van onze website af moesten halen.
De politie vermeldde niet op grond van welk artikel maar maakte bezwaar omdat er agenten in burger in beeld werden gebracht.

Het leek aanvankelijk te gaan om een gerechtelijk bevel, maar dit bleek later niet zo te zijn. Wel proberen ze alles op alles te zetten om deze film van onze server af te krijgen.
Wij verbazen ons over de wijze waarop de politie ons benadert. Men maakt zich niet druk om artikelen van personen die op Geen Stijl¹ te vinden zijn, noch over de controleurs die men kan vinden op de website van Stop Huisbezoeken². En dat is merkwaardig, omdat op deze sites men juist dichter in de buurt komt van het schenden van het portretrecht. Althans, als daar al sprake van zou zijn.

Klik op meer !!

Op Geen Stijl is het volgende te lezen wat betreft de persvrijheid:
"Het recht om op de openbare weg nieuws te vergaren is keurig vastgelegd in artikel 10 EVRM en artikel 7 van de grondwet. Deze artikelen kennen hun eigen beperkingen maar die hebben te maken met publicatie, en niet met het filmen: agenten kunnen vanwege de aard van de werkzaamheden hooguit verzoeken om onherkenbaar gemaakt te worden. In beslagname is een veel te zwaar middel."

Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarin ambtenaren liever helemaal niet op internet wensen te staan met een foto of in een film.
Maar we spreken in de Afrika film niet van een portret van agenten in burger. De film geeft een beeld van de gebeurtenissen op 17 juni j.l. in Amsterdam; een overzicht van de ontruiming van Pakhuis Afrika.

Wij zijn dan ook verontwaardigd over het feit dat de politie er alles aan probeert te doen om deze film van het internet af te krijgen.
Inmiddels zijn we druk op zoek naar juristen die naar onze zaak willen kijken. Dankzij tips van vele sympathisanten die steun betuigden voor RadioZRA, zijn wij in staat een goede jurist te vinden.
Onze dank voor alle reacties die we hebben mogen ontvangen.

Wij willen nogmaals duidelijk maken dat deze film absoluut GEEN portret bevat van één of meerdere agenten in burger. Het betreft een film met wel degelijk toegevoegde nieuwswaarde en een overzicht van de gebeurtenissen van 17 juni jl.
Dat hierbij agenten in burger te zien zijn valt onder de persvrijheid gezien het feit dat deze agenten zich in het openbaar manifesteerden.
Kritisch gekeken naar het portretrecht, kunnen we niet anders dan tot de conclusie komen dat dit een slecht excuus is om deze film van het internet af te krijgen. Volgens alle artikelen die hier betrekking op hebben, met inachtneming van het portretrecht, is deze film compleet legaal!

Onlangs verscheen een artikel op Code voor Informatiebeveiliging³
" "Ja," concludeert Vermathen. "We kennen vrijheid van meningsuiting, die is geregeld in de Grondwet. Media mogen politieoptreden verslaan, ook visueel. Het politiewerk vindt plaats in het publieke domein en daar geldt persvrijheid. Dat bepaalt niet alleen de Grondwet, ook het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM), regelt de vrijheid van meningsuiting." "

Vandaar zullen we de film uitbrengen op CD, inclusief 3 andere filmpjes omtrent de ontruiming van Afrika.
Bestel de video-CD "Amsterdam, Snorrenstad!" door € 5,00 op onze rekening over te maken onder vermelding van je naam & adres en dan wordt deze CD binnen 1 week naar je verzonden.
De CD is ook te verkrijgen bij enkele kraakkroegen in de steden Amsterdam, Utrecht & Zwolle!
Nog niet bij jouw kraakkroeg? Neem dan even contact met ons op zodat er ook daar een stapeltje komt!

De CD bevat o.a. videomateriaal:
* Ontruimingsvideo Afrika duur 7 minuut ??
* Ontruimingsvideo Afrika 2 duur 3 minuut ??
* Stopera-Trash voor behoud Afrika duur 4 minuut ??
* Demonstratie voor behoud Afrika duur 2 minuut ??

De CD bevat ook audiomateriaal:
* Joke Kaviaar - Cohens Politiestaat (Live @ Villa Landwijk, Zwolle)
* Joke Kaviaar - Diss Op Het Nietszeggend Ik (Studio-Versie)
* Joke Kaviaar - Laat Ze Zelf Vertrekken! (Live @ Villa Landwijk, Zwolle)

Meer informatie over de Video-CD of om te bestellen kan je terecht op onze website!

Je kunt ook een donatie storten op onze rekening, stort gul op 30.35.07.233 ten name van T.V.B. te Den Haag onder vermelding van Vrienden van RadioZRA

Alle steun is meer dan van harte welkom! Dit zullen wij zeker nodig hebben!

RadioZRA Team

Bronnen:

¹) Geen Stijl
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/005232.html

²) Stop Huisbezoeken
http://www.huisbezoeken.nl

³) Code voor Informatiebeveiliging
http://www.cvib.nl/cvibnew/050601002101.shtml

2 Reacties


Ok, zet-em op! oke

zei: J.B. op 11/07/2005 om: 01:17u

Download de CD "Amsterdam, Snorrenstad!" zo snel mogelijk van RadioZRA!
Wij hebben de Afrika Film incl 3 andere videotjes en 3 audio-files online gezet in een .rar bestand.
De politie dreigt met het off line halen van www.RadioZRA.nl (e.a. website's die op dezelfde server staan zoals www.acab.nl en www.jokekaviaar.nl), of het gebeurd?

De onduidelijkheden even uit de wereld te helpen. Ons contact persoon van onze provider had in eerste instantie ons verkeerd geinformeerd. Na enkele telefoontjes werd al snel duidelijk dat het niet om een gerechtelijk bevel ging maar wel een dreiging van. Dit was dus een miscommunicatie tussen ons en de provider.
Een bericht (want ze zullen vast mee lezen!) aan de smeris! Onze persvrijheid ontneem je niet! Zie ook ons bovenstaand statement!

INDEPENDENT MEDIA IS ALIVE!

Een kopie van de vordering van de politie zal zo snel mogelijk op onze website verschijnen zodra we de kopie van onze provider ontvangen hebben!
Dat nam helaas wat tijd in beslag.

Verder zijn wij geen sensatie-schrijvers, wij zijn van mening door het "tijdelijk" er af halen van de film ons meer tijd te geven om het nodige te doen zoals het samenstellen van de CD en contact zoeken met juristen!

Wij vinden, zoals eerder vermeld in onze persberichten dat wij ons nergens schuldig aan maken.
Hoe lang je um nog kan downloaden is vrij onduidelijk. Maar iig download de CD "Amsterdam, Snorrenstad" nu van www.RadioZRA.nl
(inclusief image voor cd-hoesje)!

http://www.radiozra.nl/snorrenstad.rar (size a 125 MB!)

Greetz,

RadioZRA Team

zei: RadioZRA op 11/07/2005 om: 10:56u


Powered by Greymatter