Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/08/2005: "G8: Protesten bij de gevangenis in Edinburgh"

Zo’n 100 mensen demonstreerden vanmiddag (8 juli) bij de gevangenis Saughton in Edinburgh.
G8EdinburghKlimaat (25k image)
Actie tegen klimaatverandering in Edinburgh

Zij steunden hiermee de tijdens de G8 350 gearresteerde activisten en degenen onder hen die zich in de Edinburghse gevangenis bevinden.
Klik op meer.
Update 9 juli

Een spandoek werd aan de kant van de weg opgehangen voor het langsrijdend publiek. De demonstranten hielden een lawaai-actie zodat de gevangen genomen activisten hen konden horen. Daarbij werd geklapt, gezongen, geroepen en gebruik gemaakt van pannendeksels.

Onder de gevangenen bevinden zich ten minste zeven gevangenen als gevolg van het Carnaval dat afgelopen dinsdag plaatsvond in Edinburgh. In verschillende talen werden leuzen geroepen. De actie duurde zo’n anderhalf uur.

Er was wederom heel veel politie op de been, die restricties oplegde wat betreft de duur en de plaats
van de actie op grond van Sectie 14 van de openbare ordewet. Zo wilde de gevangenisstaf de demonstranten niet toelaten op het parkeerterrein van de gevangenis, maar de politie moest dit wel toestaan vanwege het openbare karakter van deze voorziening. Zo kon de demonstratie dan toch vlak bij de gevangenis plaatsvinden.

Na afloop vertrokken de meeste demonstranten per bus. Daarbij werden ze tot aan het station begeleid, waarbij een aantal agenten eveneens de bus namen. Een verslag over dit stupide politie-optreden vind je hier.

Vandaag werden dertien gevangen genomen activisten op borgtocht vrijgelaten. De meeste van hen waren gearresteerd tijdens het Carnaval.

Ook enkele kleinere acties vonden vandaag in Edinburgh plaats. Rond 17.00 uur klommen een man en vrouw op de brug over Leith Street waaraan ze een spandoek hingen met de tekst "Coming soon to city near you: Millions of ecological refuges" (“Binnenkort in de stad bij jou: Miljoenen ecologische vluchtelingen”) als protest tegen de klimaatveranderingen.

De twee werden gesteund door een groep van 50 mensen waarvan een aantal zich had vastgeketend met lock-ons. De politie haalde het tweetal met een hoogwerker van de brug af. Ze werden gearresteerd waarbij het spandoek als bewijsmateriaal in beslag werd genomen.

Een groep van 20 tot 30 personen deelde aan het begin van de avond pamfletten uit bij het Waverly station. Nadat de actie eerst door de politie werd toegestaan, kwam na een kwartier reeds het bericht dat het uitdelen op grond van Sectie 14 aan banden was gelegd. De activisten kregen zodoende een half uur de tijd voor het uitdelen. Foto's van deze actie vind je hier.

De politie was met tien busjes aanwezig waaronder drie inlichtingenteam die iedereen filmde. De deelnemers konden niet vrijelijk vertrekken. Dit moest onder politiebegeleiding gebeuren.
De tekst van het pamflet vind je hier. En foto's hier.


Powered by Greymatter