Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/07/2005: "G8: Politie omsingelt actiekamp Stirling"

De politie omsingelde afgelopen nacht om 2.30 uur het actiekamp in Stirling van waaruit gisteren vrijwel alle blokkadeacties werden uitgevoerd. Ook werd het wagenpark en het omliggende gebied met behulp van fakkels doorzocht.
G8_41277127_protestervillagepa203300 (12k image)
Een activiste verlaat het actiekamp

De politie-actie kan niet anders worden gezien dan een poging om de protestacties een halt toe te roepen.
Klik op meer.

Bij aankomst formeerde de politie bij de hoofdingang van het Ecodorp, zoals het kamp wordt genoemd, een linie. Tegen drie uur werden 26 politievoertuigen waargenomen. Politiewoordvoerders verklaarden ter plekke dat er geen doorzoeking van het kamp zou plaatsvinden en dat de politie het kamp niet zou betreden. In een officiële verklaring lieten de autoriteiten weten een ‘veligheidscordon’ rond het kamp te hebben aangebracht. Iedereen die het kamp wil verlaten werd daarvoor de ruimte geboden.

Later op de ochtend bleek dat men het kamp slechts in groepjes tot vier personen mocht verlaten voorzover betrokkenen bereid waren hun naam en adres te geven. De politie beriep zich hierbij op Section 60, een stuk wetgeving die de politie echter geenszins het recht geeft om persoonlijke gegevens van mensen te vragen.

De politie nam daarbij volgens eigen zeggen de volgende ‘wapens’ in beslag:messen, houten en metalen pinnen alsmede een busje traangas. Voorwaar een enorm en indrukwekkend arsenaal dat niettemin bij de BBC tot de volgende kop leidt: ’Politie neemt wapens in beslag’.

Vlak na het middaguur kwam het bericht dat het kamp doorzocht zou worden. Daarvan is echter geen sprake geweest. Rond 13.00 uur werd het politiecordon opgeheven en konden mensen zich weer vrijelijk in en uit het kamp begeven. Toch houdt de aanwezige politie nog steeds mensen om te fouilleren.
De hele ochtend was er veel pers aanwezig bij het kamp waarin zo’n 2500 activisten zouden verblijven volgens de BBC.

Overigens is het nieuws rond de aanslagen in Londen hard aangekomen in het actiekamp. Zie hiervoor reacties van kampbewoners in The Scotsman.


Powered by Greymatter