Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/07/2005: "G8: Demonstratie bij Gleneagles"

De demonstratie bij Gleneagles is ontaard in een slagpartij met de politie nadat activisten een deel van het hekwerk rond het hotel waar de top wordt gehouden, omver werd gehaald.
G8Gleneagles_41275075_galleryprotester (21k image)
Gewonde demonstrant bij Gleneagles

De groep van zo'n 300 demonstranten hadden zich afgesplist van de demonstratie van G8 Alternatives.
Klik op meer.
Update 7 juli: beelden

Aan het einde van de ochtend trok de politie de toestemming om bij Gleneagles zelf te demonstreren in, vanwege de ongeregeldheden die zich die ochtend hadden voorgedaan. Men vreesde meer geweld. De organisatoren van de mars, G8 Alternatives die na veel soebatten uiteindelijk toestemming kreeg om met 5000 mensen bij Gleneagles te mogen demonstreren, pikte dit echter niet. Na overleg met de politie kon de demonstratie alsnog doorgang vinden. Gill Hubbard van G8 Alternatives zei: “Ik ben er zeker van dat jullie het er allemaal mee eens zijn dat dit een travestie van de democratie zou zijn geweest als we geen tog zouden hebben gekregen om te demonstreren tegen de oorloghitsers.”

De aangehouden bussen met demonstranten konden vervolgens doorrijden naar Auchterarder waar de tocht om 14.30 uur kon beginnen, terwijl het oorspronkelijke tijdstip van de start om 13.00 was gepland. De 3000 demonstranten die over het algemeen rustig en goed gemutst waren, mochten Gleneagles naderen tot nabij de afscheidingshekken die zich zo’n 500 meter van het hotel bevinden waar de top plaatsvindt.

In Auchterarder verlieten honderden demonstranten halverwege de tocht en renden door velden richting de afscheidingshekken rond het hotel. Daar haalden ze een deel van het hekwerk neer. Sommigen hadden spandoeken bij zich, anderen blaasinstrumenten en drums.
G8Auchterarder_41275069_galleryfencetwo (18k image)
Hekwerk bij Auchterarder wordt omver gehaald

Extra oproerpolitie uitgerust met honden werd vervolgens met twee helikopters ingevlogen om de demonstranten terug te dringen. Daarbij vielen rake klappen.
G8Gleneagles_41275005_dog_getty203 (17k image)
Doorgebroken activist wordt belaagd

Een verslag van een deelnemer vind je hier. Beelden van het doorbreken bij het hekwerk vind je hier, hier en hier. En beelden van een door de politie geslagen demonstrant vind je hier. En foto's hier.
Meer foto's.


Powered by Greymatter