Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/06/2005: "G8: Talloze blokkades leggen verkeer lam rond Gleneagles"

Vandaag op de eerste echte dag van de G8 top hebben talloze blokkadeacties plaatsgevonden, die het verkeer in de omgeving van Gleneagles ernstig hebben gehinderd.
G8BlokkadeM9316631 (42k image)
De blokkade van de belangrijkste snelweg naar Gleneagles, de M9
Eén van de zwaartepunten in de reeks acties betrof de blokkade van de belangrijkste snelweg naar Gleneagles, de M9.
Klik op meer.
Update 8 juli: Beelden

De M9, de belangrijkste snelwegverbinding tussen Edinburgh en Gleneagles bleef de hele ochtend en een deel van de middag geblokkeerd ten hoogte van Stirling. Dit ondanks het feit dat de drie groepen die in alle vroegte de actie uitvoerden door de politie meteen werden gehinderd. Hierbij werden volgens de BBC 32 mensen gearresteerd. Voor foto’s en een kort verslag klik je hier en hier. Voor beelden zie hier.

Voortdurend werden rond Stirling en in delen van Perthshire door activisten pogingen ondernomen om wegen en spoorwegen te blokkeren die toegang geven tot Gleneagles, de plaats van de G8-top. Zo trachtte men te verhinderen dat deelnemers aan de top deze konden bereiken. Treindiensten werden tijdelijk stil gelegd hetgeen confrontaties met de politie tot gevolg had in Stirling. De noordelijke spoorlijn van Dublane werd eveneens tijdelijk geblokkeerd.
G8blokkades_41271889_anineprotest_getty300220 (20k image)
Een van de vele schermutselingen met de politie

In de loop van de ochtend werden in en rond Stirling zo’n 60 mensen gearresteerd vanwege het blokkeren van wegen en het vernielen van auto’s en andere eigendommen. Aan het einde van de middag stond de teller op 82, aldus de BBC. Activisten hielden het op een aantal van 400 gearresteerden in totaal vandaag. Klik hier voor filmbeelden gemaakt voor het ochtendgloren van een groep militanten die de confrontatie met de politie niet schuwden.

Ook was er vandaag een groep fietsende activisten actief die via diverse blokkadersnaar Gleneagles trok. Zie voor een verslag en foto’s hier.

Het centrum van Stirling was op een gegeven moment afgesloten. Voertuigen, banken en een Burger King restaurant werden vernield.
G8StirlingBurgerKing316640 (74k image)
Burger King in Stirling werd onder handen genomen

Werk van activisten of provocateurs of van beiden?
G8Stirling316606 (18k image)
Een auto in Stirling wordt vernield maar door wie?

Foto’s van de verschillende acties vind je hier en hier. En hier.

Beelden van de verschillende acties vind je bij de Schotse TV en de BBC.


Powered by Greymatter