Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/06/2005: "G8: Succesvolle blokkade door Nederlandse en Belgische activisten"

Een groep Nederlandse en Belgische activisten hebben vandaag één van de toegangswegen naar Gleneagles geblokkeerd.
G8NL316591 (36k image)
Een geslaagde actie die vrijwel de hele dag duurde!
Het betrof de weg B8062 tussen Crieff en Gleneagles ter hoogte van een brug. Verscheidene actievoerders ketenden zich met lock-ons vast.
Klik op meer!

De actie werd reeds vanochtend vroeg ingezet en duurde tot vanmiddag 16.00 uur. Nadat er steeds meer politie hun kant op kwam vanwege het opheffen van andere blokkades, besloot de groep om de actie op te heffen en zich te voegen bij de grote demonstratie van Auchterarder naar Gleneagles.
G8NL316592 (33k image)

Kees, één van de deelnemers, deed op Indymedia het volgende verslag:
“Tot onze eigen verbazing hadden we om 6.15 uur s'morgens op 3 mijl van het conferentieoord ruim een kwartier tijd om bomen en takken de weg op te slepen en die aan te vullen met autobanden, een verkeersbord en ander rondslingerend materiaal op de weg te stapelen, voor de eerste politie-auto kwam. Met daarin twee mannetjes die ook niet veel meer konden doen dan wanhopig roepen dat we de bomen met rust moesten laten (wat we natuurlijk deden, we sleepten reeds om/afgehakte takken en stronken de weg op uit de rivierberm). Uiteindelijk werden er zo drie redelijk hoge barrikadestapels opgericht, met daartussen twee groepen in lockons (van die pijpen om je armen) en ook nog een paar mensen in een boom boven de weg.

De opgeroepen politieversterking kwam wel, maar zag al snel in dat een ontruiming moeilijk zou worden. We vingen op dat de leiding analyseerde dat er tenminste 80 agenten nodig zouden zijn, waaronder een speciaal zaagteam, om te ontruimen. En die waren al elders druk in de weer. Waarna een lange periode van relatieve rust volgde, af en toe verstoord door komst van nieuwe politievehikels, media of nieuwe demonstranten, waaronder een groep op fiets met vrolijke muziek en een klup die koffie voor ons kwam zetten en serveren. Dit alles in de wetenschap dat er overal rond Gleneagles stront aan de knikker was en ook de snelweg en de trein geblokkeerd was.
G8NL316593 (29k image)

Volgens radioberichten zou de blokkade 'volledig zijn' en werden gasten alleen nog per helikopter binnengebracht. Uiteindelijk heeft het tot bijna 16.00 uur geduurd voordat ze echte wilden gaan ontruimen. Op dat moment was een kleine groep al met een van de lockons naar een brug verder verhuisd, om ook die (weer) te blokkeren. Toen duidelijk werd dat de brug ontruimd zou worden, zijn de mensen die er nog waren, met een kopspandoek voorop door een verraste (kleine) politieafzetting gelopen om in Auchterrader, vlakbij Gleneagles, aan de thee te gaan.
De mensen van de nieuwe lockon blokkade zijn na anderhalf uur ontruimd en gearresteerd.”

Meer foto's van de actie vind je hier.


Powered by Greymatter