Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/06/2005: "G8: Blokkades zijn van start gegaan"

Vandaag (woensdag 6 juli) zijn op de eerste dag van de G8 top vannacht en vanochtend vroeg de eerste blokkades van snelwegen start gegaan.
316536 (234k image)
Activisten uit Stirling op weg naar een blokkade

Voorts zullen er vandaag demonstraties plaatsvinden bij het hotel in Gleneagles waar de topbijeenkomst plaatsvindt en zijn er acties voorbereid in Edinburgh en Glasgow.
Klik op meer!
Update 7 juli: Video

Vanochtend rond 7.00 uur was de belangrijke snelweg M9 bij de afslag Stirling en Dumblane in beide richtingen afgesloten. De A9 werd ruim zeven kilometer voor de afslag Gleneagles korte tijd door zon 30 mensen geblokkeerd. Om 8.00 uur hield een groep van 200 tot 300 mensen een sit downactie ten oosten van de afslag Green Loaning. Ook de A822 werd succesvol geblokkeerd en wel op een brug ten zuiden van Crieff over de rivier Earn.Voorts werden de B8062 en de B9112 geblokkeerd, alsmede het belangrijke A9-M90 verkeersplein.
Veel mensen zouden ook de A9 oversteken om naar Gleneagles zelf te gaan.

Zon 600 tot 1000 activisten die in alle vroegte vanuit het actiekamp Stirling de M9 wilden blokkeren, stuitten reeds halverwege op de politie. Drie groepen werden door de oproerpolitie teruggedrongen. Veel activisten trachtten om de politie heen te trekken hetgeen velen ook lukte om vervolgens de M9 te bereiken. Er is daarbij door de politie geslagen en sommigen warden gearresteerd. Zon 150 mensen keerden naar het kamp terug.

Rond 6.00 uur blokkeerden 200 mensen afslag 9 van de M9. Zij waren afkomstig uit de grote groep die eerder het kamp Stirling verliet. Er zijn berichten dat er met de politie flinke confrontaties zijn geweest. Rond 6.30 uur waren de wegen naar het actiekamp door de politie afgesloten die aan mensen vertelden dat het kamp gesloten was, hetgeen onjuist is.

Bij de blokkade van de brug in Crieff klonken mensen zichzelf vast aan een stuk ijzer in het midden van de weg. De geblokkeerde A822 is de belangrijkste weg in zuidelijke richting van Crieff.

Doel van deze blokkade was het verhinderen dat Amerikaanse gedelegeerden Gleneagles zouden bereiken. In de eerste auto die moest stoppen zaten inderdaad Amerikaanse gedelegeerden die op weg waren naar de top. Zie voor een verslag hier.

Ook in Edinburgh waren vanochtend reeds activisten op de been. Het Sheraton Grand Hotel was reeds om 7.00 uur omgeven door agenten, oproerpolitie en inlichtingenteams, die voorkwamen dat zon 100 demonstranten naderbij konden komen. In het hotel bevinden zich Japanse gedelegeerden van de top. Zie hier voor een verslag en fotos vind je hier
G8316525 (29k image)
Politie beschermt het Sheratan hotel in Edinburgh tegen demonstranten die Japanse G8 gedelegeerden willen tegenhouden

Inmiddels zijn er beelden beschikbaar: klik hier!


Powered by Greymatter