Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/05/2005: "G8: Manifestatie bij Dungavel Detentiecentrum"

Vandaag (5 juli) was de belangrijkste activiteit rond de protesten tegen de G8 een manifestatie bij het detentiecentrum Dungavel.
G8316463 (40k image)
Clowns voor het detentiecentrum Dungavel

Zo’n 1000 mensen namen aan de bijeenkomst mee en trotseerden identiteitscontroles van politie, die opnieuw ook activisten tijdelijk insloot.
Klik op meer!

Demonstraties rond het detentiecentrum werden niet toegestaan. Een politiemacht van enige duizenden agenten voorkwam dat er ook daadwerkelijk gedemonstreerd kon worden. Wel werd een manifestatie op het parkeerterrein van het centrum toegestaan. Oud-gedetineerden hielden daar ontroerende en krachtige toespraken. De huidige gedetineerden van het centrum zijn voor de duur van de G8 overigens overgeplaatst. Een bus met demonstranten werd door de politie teruggestuurd naar Edinburgh.

Foto's vind je hier. Een audioreportage over het centrum en een interview met een oud-gedetineerde, pastor Daly vind je hier.

Honderd mensen die gisteren tijdens het Carnaval in Edinburgh werden gearresteerd, verschenen vanmorgen voor de rechter. Aanwezigheid van publiek was hierbij niet toegestaan, het betreffende gerechtsgebouw was volledig afgesloten. Om de twee minuten werden mensen vervolgens vrijgelaten. Hun eigenlijke rechtszaak vindt vrijdag a.s. plaats.
Een verslag vind je ook bij de BBC.

Een twintigtal sympathisanten die bij de achterdeur stonden, werden door de politie ingesloten. Zij droegen een spandoek met zich mee met de tekst: reading "We can't be goverened. No borders, no nations" (“We kunnen niet geregeerd worden. Geen grenzen, geen naties”). Foto’s en een kort verslag vind je hier.
G8316367 (30k image)
De sympathisanten met hun spandoek

Veel mensen worden effectief uit Edinburgh en de omgeving van de G8 top gedeporteerd als gevolg van de voorwaarden die aan te betalen borg worden gesteld. Anderen op weg naar Edinburgh worden door de politie geïntimideerd niet naar de stad te komen op straffe van arrestatie.

Voorts vonden vandaag enkele kleinere acties plaats, waaronder een protest tegen het bedrijf Shell dat in Ierland een omstreden olieraffinaderij in een prachtig stukje landschap wil aanleggen waar reeds drie jaar actie tegen gevoerd wordt. Uiteindelijke deden zo’n mensen mee, geheel omgeven door politie. Voor foto’s en verslagje kijk je hier.
G8Shell316268 (36k image)
Demonstranten van de Shell-actie

Ook werd er in Edinburgh een spandoek aan een kraan gehangen met de tekst met de tekst ‘No more Brownwash’. De bezetting van de kraan was een protest tegen het aanschurken van de Britse minister Gordon Brown tegen de Make Poverty History-campagne. Een verslag van deze actie vind je hier.
G8316305 (9k image)
Demonstranten met hun spandoek op de kraan


Powered by Greymatter