Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/04/2005: "G8: Blokkade Faslane wijst op relatie tussen oorlog en armoede"

De blokkade van de nucleaire marinebasis Faslane is relatief rustig verlopen. De organisatie alsmede deelnemers benadrukten de link tussen militarisme, oorlog en wereldwijde armoede.
G8Farlane316042 (20k image)
Eén van de blokkade-acties

Sprak de organisatie van 2000 deelnemers, de politie hield het op zo’n 600 tot 700 betrokken activisten. Er werden vier arrestaties verricht.
Klik op meer!

Het was de achtste blokkade van de marinebasis sinds 2000, dit maal georganiseerd door de Campaign for Nuclear Disarmament (CND) en Trident Ploughshares. Ondersteund werd de oproep door de Campaign Against Arms Trade, Stop The War Coalition en G8 Alternatives.

De actie startte met een trompettist die droevige klanken voortbracht. Nadat de stroom activisten de basis bereikt had trachtten drummers een meer carnavalachtige sfeer te bewerkstelligen. De blokkade strekte zich uit tot alle toegangspoorten van de basis waarmee de gehele basis werd geblokkeerd.
G8trumpet203 (9k image)
De trompettist blaast het startsein

Zoals eerder reeds het geval was deden ook dit maal diverse Schotse parlementsleden van de Scottish Socialist Party en de Scottish National Party aan de actie mee. CND vice-president Bruce Kent die eveneens aanwezig was, verklaarde de actie als volgt: “Wat wij zeggen is dat het uitgeven van geld aan deze illegale en onnodige instrumenten werkelijk belachelijk is als je het hebt over de armoede in de wereld. Het is een serieuze zaak om duidelijk te maken dat we een biljoen dollar per jaar aan wapen spenderen terwijl de armen in de wereld sterven. Dat is de boodschap.”

De actie verliep in een positieve sfeer. Sleep ins vonden plaats en picknicks voor vredegehouden. Clowns en smabagroepen ontbraken evenmin. Twee mensen werden gearresteerd nadat ze over de hekken waren geklommen.
G8Faslane316043 (26k image)
Een demonstrant slaagt er in over de hekken te klimmen

Een groepje actievoerders die in kayak’s de basis trachtten te bereiken werden door de talrijk aanwezige politie en leger te water aangehouden.
G8Kayak316073 (20k image)
De Kayak's worden aangehouden

Een kort filmpje over de blokkade en de protesten tegen de G8 vind je hier (even naar beneden scrollen!).


Powered by Greymatter