Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/03/2005: "Omstreden journalist Andrew Gilligan verwijderd van anarchistische bijeenkomst Edinburgh"

Journalist Andrew Gilligan is vanmiddag (3 juli) verwijderd van de anarchistische bijeenkomst die vanmiddag in Edinburgh werd gehouden om acties tijdens de G8 te bespreken.
G8315829 (48k image)
Andrew Gilligan na zijn verwijdering

Gilligan die tegenwoordig voor de rechtse Evening Standard schrijft, werd betrapt terwijl hij opnames van de bijeenkomst aan het maken was.
Klik op meer.

De anarchistische bijeenkomst werd druk bezocht. De zaal zat stampvol met mensen die op de grond zaten, tegen de muren stonden gedrukt, op het podium plaatsnamen of genoegen moesten nemen met een plaats in de deuropening.
meetinghall (22k image)
Achter deze deuren vond de bijeenkomst plaats

De bijeenkomst startte met een oproep om te vertalen. Groepen Italianen, Duitsers en Spanjaarden gingen om deze reden bij elkaar zitten. Uit een voorstellingsrondje bleek dat de aanwezigen afkomstig waren uit BelgiŽ, Polen, Denemarken, de VS, Ierland, IsraŽl, Zweden, Portugal, Zwitserland, Canada, Frankrijk alsmede uit een aantal steden in Schotland en Engeland.

Journalisten en politieagenten werden vervolgens verzocht om te vertrekken. Er volgde een waarschuwing dat zij waarschijnlijk aanwezig zijn. Gesteld werd dat er geen details omtrent acties besproken zullen worden. Het doel van de bijeenkomst is om overeenstemming te bereiken over de grote lijnen wat betreft acties om de G8 top tegen te gaan.

De temperatuur steeg narmate de pleidooien elkaar opvolgden. Sommigen pleitten voor het houden van blokkades, anderen voor een mars op de 'Rode Zone' van Gleneagles zelf waar de topbijeenkomst wordt gehouden, terwijl er ook voorstanders waren voor beide opties. Een kleine veertig mensen voerden het woord. Het debat ging soms alle kanten uit, maar bewoog zich op momenten tevens voorwaarts.

Uiteindelijk verplaatste de discussie zich richting logistiek, mogelijkheden en opties. Overeengekomen werd dat de discussie voortgezet wordt in de aanwezige (affiniteits)groepen en daar de details besproken zullen worden. De bijeenkomst duurde twee uur. Een interview met een aanwezige tref je hier.

De besprekingen werden op een gegeven moment onderbroken door iemand die achterin de zaal meldde dat er een journalist aanwezig is. Dat bleek Andrew Gilligan te zijn die voor een irritant oponthoud zorgde omdat hij weigerde op te stappen.

Andrew Gilligan is de maker van de omstreden radioreportage van de BBC waarin werd gezegd dat de Britse regering informatie over verboden wapens in Irak had aangedikt. Eind januari 2004 diende hij zijn ontslag in naar aanleiding van de commotie die de uitzending opleverde.

De Britse wapendeskundige David Kelly pleegde in juli 2003 zelfmoord nadat bekend was geworden dat hij de bron was voor een omstreden BBC-reportage. Daarin werd gezegd dat de Britse regering een dossier over de dreiging van massavernietigingswapens in Irak had aangedikt, om een oorlog te rechtvaardigen.

In augustus 2003 werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de de dood van Kelly, onder leiding van oud-rechter Lord Hutton. De conclusies werden met angst en beven tegemoet gezien door onder anderen premier Tony Blair, minister Geoff Hoon van Defensie, BBC-journalist Andrew Gilligan en de nabestaanden van Kelly. Op 28 januari 2004 bracht Hutton verslag uit van zijn bevindingen.

BBC-onderzoeksjournalist Andrew Gilligan wordt door Hutton aangewezen als hoofdschuldige in de affaire-Kelly. Hij zou hebben gelogen in een uitzending, waarin hij de Britse regering beschuldigde van het "opseksen" van het dossier over de dreiging van Iraakse massavernietigingswapens.

Gilligan bracht de affaire-Kelly aan het rollen. Hij meldde op de radio dat de Britse regering in het gewraakte rapport beweert dat Irak binnen 45 minuten een massavernietigingswapen kan afvuren, terwijl ze wist dat die informatie niet klopte.

De toenmailge BBC-journalist zei zich op een anonieme bron te baseren. Later bleek dat Kelly te zijn. Gilligan voerde weliswaar een gesprek met de wapendeskundige, maar nam dat niet op en maakte pas achteraf aantekeningen van het gesprek.

In zijn verhoor door Hutton deed Gilligan, die aanvankelijk bij zijn verhaal bleef, een onthullende bekentenis. Zijn beschuldiging over doelbewuste misleiding van het Britse volk door de regering, noemde hij nu "een verspreking".

Kelly had zich nooit in de door hem gebezigde bewoordingen tegen hem uitgelaten, gaf Gilligan toe. Desalniettemin hield hij vol dat de regering-Blair de dreiging van Irak had "opgesekst" om de oorlog tegen Irak te verdedigen.

Twee dagen na het verschijnen van het rapport-Hutton nam de journalist ontslag bij de BBC. Hij was het derde 'slachtoffer'. Eerder legden bestuursvoorzitter Gavyn Davies en algemeen directeur Greg Dyke hun functie bij de omroep al neer.

Op de anarchistische bijeenkomst in Edinburgh werd tevens BBC-reporter "Jason Quin" of hoe hij zich ook mag noemen, gesignaleerd. Hij werkt waarschijnlijk undercover aan een BBC-reportage over de protesten tegen de G8 en is uitgerust met een camera in zijn kleren. Eerder fungeerde hij als 'mol' in de BNP, een extreem-rechtse partij in Engeland.


Powered by Greymatter