Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/03/2005: "G8: Politie verhindert antikapitalistische demonstratie"

In Edinburgh heeft de politie gisteren (2 juli) een antikapitalistische demonstratie verhinderd die tegelijkertijd met de massale ‘Make Poverty History’-mars plaatsvond, waaraan zo’n 200.000 tot 225.000 mensen deelnamen.
G8020705 (44k image)
Politie sluit de demonstranten in
De ruim 300 deelnemers werden ingesloten en enige uren vastgehouden.
Klik op meer!

De antikapitalistische demonstratie waaraan ook anarchisten deelnamen vertrok om 14.00 uur vanaf het festivalterrein Meadows. Daar vond de manifestatie van 'Make Poverty History' plaats. De demonstratie trok richting de universiteitscampus, maar werd reeds in het begin door de politie belaagd, waarbij de wapenstok werd gehanteerd. De demonstratie werd vier maal door politielinies geblokkeerd.

Verschillende deelnemers slaagden er in door de politielinies heen te breken. Het grootste deel van de demonstranten sloeg via zijwegen steeds andere routes in om de tocht voort te zetten. Uiteindelijk slaagde de politie er in de demonstratie in te sluiten. Een opgeworpen barricade met vuilcontainers vermocht dit niet te verhinderen.

De insluiting duurde enige uren. De politie controleerde iedereen één voor één op identiteitspapieren waarna ‘vrijlating’ volgde. Twee mensen werden gearresteerd. Activisten die (buiten de insluiting) te hulp schoten werden op afstand gehouden. Dat gold ook voor een journalist met een perskaart en het ‘Clownsleger’ dat te hulp was gesneld.

De demonstratie werd ook getypeerd als een ‘Zwart Blok’ vanwege de kleur van de kleding van vele deelnemers en het feit dat een flink deel gemaskerd aan de tocht deelnam.

Deze vermommingen leidden ook bij aanwezige anarchisten tot kritiek omdat de zin er niet van werd ingezien. De aandacht die er mee werd getrokken, diende geen enkel doel dan politieaandacht waarmee uiteindelijk mededemonstranten in gevaar werden gebracht, zo werd gesteld.

Interviews met anarchisten over deze demonstratie vind je hier en hier.

Foto’s van de actie vind je hier, hier, hier, hier, hier, en hier.

Foto's van binnenuit de ingesloten demonstranten vind je hier.

Een precies verslag van de gebeurtenissen vind je hier.


Powered by Greymatter