Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/02/2005: "Zapatistas willen nieuwe politieke beweging in Mexico"

De Zapatistas hebben vandaag (1 juli) in het derde deel van hun ’Zesde Verklaring van het regenwoud Lacadon’ aangekondigd te gaan streven naar een nieuwe politieke beweging in Mexico.
bandera6 (24k image)
Solidariteitsactie van de groep Directe Actie Laboratorium in Mexico City met de Zapatistas op 30 juni

De verbreding van de politieke strijd van de Zapatistas betekent echter niet dat gestreefd wordt naar partijvorming en deelname aan verkiezingen. Integendeel, ze blijven hun anarchistische uitgangspunten trouw!
Klik op meer.

De uitkomst van de volksraadpleging van de Zapatistas in Chiapas behelst een nationale campagne in Mexico voor een andere manier van politiek bedrijven, het formuleren van een nationaal strijdprogramma en in het verlengde hiervan het opstellen van een nieuwe Grondwet.

Het streven naar linkse samenwerking zal geschieden op basis van gelijkwaardigheid. De Zapatistas stellen nadrukkelijk niet uit te zijn op een overheersende positie in de nieuw te vormen coalitie. In alle opzichten blijven ze hun anarchistische principes trouw.

Benadrukt wordt dat de inzet niet is gericht op het steunen van verkiezingskandidaten en electoraal gewin. Bij het politiek activisme van de Zapatistas zijn materiële belangen niet aan de orde. Het gaat daarentegen om toewijding, opoffering, eerlijkheid en woord houden. De enige beloning is de bevrediging van de daden die zijn verricht en de prestaties die zijn geleverd.

De politieke zaken waarover Zapatistas wetgeving wensen dienen tegemoet te komen aan de behoeften van de Mexicaanse bevolking. Het gaat om huisvesting, land, werk, voedsel, gezondheid, onderwijs, informatie, cultuur, onafhankelijkheid, democratie, rechtvaardigheid, vrijheid en vrede. Een nieuwe Grondwet dient de rechten en vrijheden van de bevolking te waarborgen en de zwakken te beschermen tegen de machtigen.

Nadrukkelijk wordt gesteld dat het niet gaat om het sluiten van overeenkomsten die van bovenaf worden opgelegd. Evenmin is het de bedoeling om bewegingen op te bouwen die in onderhandelingen buitengesloten zullen worden. En het gaat al helemaal niet om giften te verkrijgen, publieke posities te verwerven en voordeel te behalen uit de macht. Het gaat er om te ‘bouwen van onderop vóór onderop’ als alternatief voor de neoliberale vernietiging. Leden van de gevestigde politieke partijen zijn nadrukkelijk niet uitgenodigd voor de politieke dialoog die de Zapatistas voor ogen staat. Verkiezingsdeelname wordt afgewezen.

Het gehele derde deel van de ‘Zesde Verklaring’ kun je lezen op Chiapas Indymedia. Wel een beetje langdradig, maar de vertederende stijl vergoedt veel! Het eerste deel is in z’n geheel vertaald op de Nederlandse Indymedia.

1 Reactie


viva los zapatistas oke

zei: Riet Bijl op 02/07/2005 om: 19:58u


Powered by Greymatter