Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/28/2005: "Ons hart gaat uit naar arm Afrika...."

..handenwringend en krokodillentranen grijnzend blèren Blair en Brown het dagelijks uit. De G8-bijeenkomst in Gleneagles lijkt wel in het teken te staan van zielig Afrika dat nu echt gered gaat worden.

moskeeharare (10k image)
Moskee in Harare na bezoek van bulldozers
Klik op meer

Een van de landen die de Britse regering erg hoog zitten is Zimbabwe. Het bewind van Mugabe besloot een paar jaar geleden plotseling alsnog tot onteigening van door witte kolonialen beheerde landbouwgrond over te gaan. Rijkelijk laat, na twintig jaar onafhankelijkheid. En een reden om zijn regering nu tot 'regime' te verklaren, tot dictatuur (Mugabe deed en doet aan verkiezingen, die hij helaas ook zonder fraude wel zou winnen, overigens).
Waarom al dat lawaai plotseling? Eenvoudig: omdat witte ex-kolonialen in het nauw gedreven werden.
Hoe ernstig het regime - o pardon, de regering - van Groot-Brittannië het meent met de kritiek op Zimbabwe blijkt wel uit het feit dat er duizenden vluchtelingen op het punt staan gedeporteerd te worden naar hetzelfde Zimbabwe. Het is een veilig land, zegt Blair, en ons beleid is juist zo min mogelijk asielzoekers toe te laten.
Zeker 41 van de bedreigde vluchtelingen zijn inmiddels in hongerstaking. We accepteren geen weddenschappen over hun huidskleur.

Niet alleen de Britse regering hield zich muisstil toen tijdens de eerste jaren van Mugabes bewind volgens conservatieve schattingen zevenduizend mensen werden afgeslacht: Ndebele, die bij nader inzien tot "allochtoon" waren verklaard. In feite is deze stille genocide tot ver in de jaren negentig doorgegaan.
Meer hierover in het Engels.


Powered by Greymatter