Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/28/2005: ""Dat is allemaal van ons geweest""

Zo herinnert mijn moeder het zich van school. Dat het over "ons" IndiŽ gaat is nogal wiedes. Suriname is minder interessant. Dat New York Nieuw Amsterdam heeft geheten is haar wel verteld. Zuid-Afrika: uiteraard. Over Malakka, Ceylon, Formosa, Angola, Goudkust, BraziliŽ en Demerary/Essequibo (hu?) werd (en wordt) zedig gezwegen. Nederland heeft geen geschiedenis, dus ook geen koloniale geschiedenis.

1830 (15k image)
Sinds wanneer bestaat Nederland eigenlijk?
Klik op meer

Maar wat mijn moeder ook is verteld, is dat BelgiŽ "van ons" is geweest. Dat was het 'm nou net, is het enige juiste antwoord. Het was niet zo, maar zo voelde het wel in de Zuidelijke Nederlanden, onder de eerste Oranjekoning.
In 1830 was het na vijftien jaar afgelopen. "Anarchie" heerste in de straten van Brussel en Luik: de woordvoerders waren de adel en het patriciaat, de eigenlijke strijd werd door arbeiders, boeren en werklozen gevoerd. En het ging in eerste instantie ook niet om afscheiding, maar tegen armoede, tegen de belasting die op het brood geheven werd, tegen de uitbuiting in de fabrieken (waarvan er veel waren in het aanstaande BelgiŽ). Het schemert door in het boven afgebeelde boek, verschenen naar aanleiding van 175 jaar BelgiŽ (en Luxemburg). Een vertelling aan de hand van bronnen die niet verder genoemd worden.
"Van ons". De nationale leugen van het nationalisme. Als de Nederlanden in 1830 uiteen zijn gegaan bestaat Nederland in feite ook pas sinds 1830. Een voor het wel degelijk bestaande en dezer dagen opgepompte nationale gevoel pijnlijke vaststelling. Evenwel onvermijdelijk.
Dat Nederland als staat pas sinds 1830 bestaat kunnen wij afleiden uit de eerste moderne reactie: anarchistisch verzet. Want anders kunnen wij de individuele dienstweigering die met de strijd in het zuiden opkwam, niet noemen. Hoezeer Nederland nog niet bestond bleek bijvoorbeeld uit de onzekerheid in Den Haag over hoe de katholieke streken in het oosten van de Noordelijke Nederlanden zouden reageren op de opstand in het zuiden. En dat Zeeuwsch-Vlaanderen en Noord-Brabant bij Nederland horen is ook niet zo vanzelfsprekend. Om van Limburg maar te zwijgen.
Een boekje over de dienstweigering in die dagen, zeker nog moeilijker te vinden in de Nederlandse boekhandel dan bovenstaande Belgische bestseller.
175 jaar Nederland, 175 jaar verzet. "We" hebben wat te vieren!

1 Reactie


Napoleon viel in 1795 De Republiek binnen. 'Nappie' benoemde zijn broers en zussen tot koningen en koninginnen van Sicilie tot Zweden. Als de Russen (en Engelsen) de Fransen dan overwinnen in 1812 betekent het voor de Republiek, die tijdens de Franse 'bezetting'(velen vonden de franse ideeen over liberte, egalite en fratenite nog niet zo gek en vochten liever met de fransen mee dan met britten of russen) verdween geen terugkomst. Na vergaderen door (vrede van huppeldepup) reactionaire overwinnende koningen en tsaren wordt hun verre neef van Oranje tot koning benoemd van het koninkrijk der Nederlanden (Noordelijke- en Zuidelijke Nederlanden en Luxemburg). Een waakhond boven Frankrijk. In 1830 blijkt dat niet nodig en vinden de 'groten'het prima dat Belgie onafhankelijk wordt. Belgie op haar beurt pikt uiteindelijk meer dan de helft van Luxemburg in.

zei: Dick Filister op 30/06/2005 om: 12:30u


Powered by Greymatter