Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/26/2005: "Anarchist Action demonstreert tegen oorlog in Irak"

Een enorme politiemacht was afgelopen zaterdag (25 juni) op de been in Palo Alto (VS) waar Anarchist Action demonstreerde tegen de oorlog in Irak.
palo_alto_anarchists_2 (42k image)
Spandoeken aan de kop van de demonstratie

Een helikopter, met M-16 bewapende sheriffs en een omvangrijke schare oproerpolitie (400) was opgetrommeld om het anarchistisch gevaar af te wenden.
Klik op meer!

De autoriteiten verwachtten zo’n 800 tot 1000 anarchisten in het rustige en kleine Palo Alto, de thuishaven van Lockheed-Martin en de Stanford Universiteit waar nogal wat onderzoek voor het Amerikaanse leger wordt verricht (zoals naar effectieve biochemische wapens). Het schijnt dat je een miljoen dollar nodig hebt om er een huis te kopen.

Enige honderden anarchisten waren present, voornamelijk jongeren om hun protest tegen de oorlog te laten zien en horen. Om het politiecordon te ontlopen trok men onverwachts door een park om bij het lokale winkelcentrum stil te staan. Dat was echter vanwege de demonstratie, waarover een soort van hype in het stadje was ontstaan, grotendeels gesloten.

De massieve aanwezigheid van de politie hinderde ook de pers doordat deze op afstand werd gehouden.

Na twee uur demonstreren ontmoette de stoet een groep bereden politie. Vanuit de helikopter kwam vervolgens de mededeling: “Jullie zijn onwettig samen gekomen. Vertrek in westelijke richting via de universiteit of jullie worden allen gearresteerd.” Verschillende demonstranten haakten hierop hun armen in elkaar en gingen op straat zitten. Sommigen vertrokken en anderen smeekten deelnemers om zich te verspreiden maar bleven de hele nacht op straat. Ongeregeldheden en arrestaties deden zich niet voor, terwijl de demonstratie op bijval van het publiek kon rekenen.
AAsheriff_ugly (28k image)
Met M-16's bewapende agenten tegen het 'anarchistisch gevaar'

Tegenover de pers liet de politie doorschemeren onder de indruk te zijn van de strakke organisatie en de verfijndheid van de groep. Politiechef Lynne Johnson deelde mee dat de groep door andere politiecorpsen op deze was omschreven. Een van de deelnemers merkte naar aanleiding van deze constatering op: “We doen ons best voor een anarchistische groep met een pro-organisatie instelling en we stellen het op prijs dat de politie dit benadrukt. Het wijst er op dat ons harde werken niet onopgemerkt blijft.” Rob Genevro uit Redwood City, een van de organisatoren en lid van de Peninsula Anarchist Collective, noemde de demonstratie eveneens geslaagd : "It shows the police state for what it is," zei hij tegenover het lokale internetsuffertje.

Voor (meer) foto’s en tekst klik je hier, hier, hier en hier.


Powered by Greymatter