Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/26/2005: "Een verschil van dertig jaar"

De laatste grote ontruiming was op 2 juni 1975, dus inmiddels meer dan dertig jaar geleden. Maar de aanleg van de metro in Amsterdam is niet onopgemerkt voorbijgegaan.
1975metroprotest (30k image)
Demonstratie 1975 tegen aanleg Amsterdamse metro
Klik op meer

Het was zo druk met die demonstraties dat uw Prul die hele mooie zomer bijna krom liep van de rugpijn. Nee, meppen van de politie of zo heeft hij niet gehad. Misschien staat hij er bij op bovenstaande foto, wellicht met rooie vlag, bedoeld als zeer subtiel gebaar naar de PvdA-CPN-coalitie in Amsterdam. ("Amsterdams bestuur rechtse dictatuur!").
Belangrijk is dat het verzet wel degelijk in zekere zin baat heeft gehad. De gemeenteraad van Amsterdam besloot het bij die ene metrolijn te houden: er zouden geen lijnen meer worden aangelegd. De Nieuwmarktbuurt zou als woonbuurt hersteld worden na de schade van de sloop van soms tamelijk nieuwe huizen.
De acties werden wel degelijk gedragen door een brede aanhang in de stad en elders. Ook al knuppelde en sloopte het gemeentebestuur, overtuigend werd het nooit. En die metrolijn is nog steeds een aanfluiting.
Alleen neemt de Amsterdamse gemeenteraad zichzelf zo serieus dat hij het besluit geen lijn meer aan te leggen herroepen heeft. Het Bureau Metro ging immers door met ontwerpen, zou zonde zijn daar niet van te profiteren. En - officiŽle affiche-advertentie - je zou dankzij de Noord-Zuidlijn maar liefst een minuut sneller op het Minervaplein zijn vanaf het Centraal Station. Had je nog wat aan je middag! En als dat geen reden is om de stad voor vijftien jaar overhoop te halen! Bij referendum werd de metro afgewezen. Maar sinds wanneer is een referendumuitslag iets waar je rekening mee te maken hebt, als je belastingcenten te verdelen hebt aan bouwfirma's? Hoezo corruptie en fraude? Wanneer was dat dan?
Toch is de PvdA-VVD-D66-CDA-coalitie er niet gerust op dat hij echt goed vol komt. Daarom moet binnen twee jaar Buitenveldert en Amstelveen van zijn tramverbinding met de Amsterdamse binnenstad beroofd worden. Die rijke-stinkerdsbuurten moeten maar overstappen. Het proletariaat regeert dankzij de sociaal-democratie bijna honderd jaar in Mokum, en dat selle se waite daor in Suid. (Hoezo: heb Den Uyl daar gewoond?).
img_24103 (177k image)
Nu nog wel: lijn 5 in het rijke zuiden
Gewoon democratisch door de strot douwen wat ze niet willen. Na een paar jaar zonder tram zullen ze daar juichen over de Noord-Zuidlijn. En het verbazendste is eigenlijk: het blijft zo beschaafd rustig. Het geliefd kiesvee weet wel waarom: het wil eigenlijk helemaal niets meer van de boven-hen-gestelden. Het is weer eens gebleken op 1 juni. Maar of die kennis tot PvdA en de andere elementen van de Eenheidspartij (CPN-voortzetting GroenLinks hoort er ook bij) doordringt....


Powered by Greymatter