Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/21/2005: "Zapatistas kondigen alarmfase rood af"

Het Nationale Bevrijdingsleger van de Zapatistas (Mexico) heeft afgelopen zondag (19 juni) haar troepen in opperste paraatheid gebracht.
portada.jpeglo6drp (24k image)
Evacuatie van Zapatista's
De bestuursorganen van de Zapatistas zijn ontmanteld en functionarissen zijn ondergedoken. Buitenlanders wordt aangeraden te vertrekken. De redenen van deze drastische maatregelen zijn onduidelijk.
Klik op meer!
Update 22 juni

In de verklaring van de Zapatistas wordt met geen woord gerept over de oorzaken van de ontmanteling van het politieke bestuur. Hebben de Zapatistas gekozen voor het hervatten van de gewapende strijd? Is het zeker dat de oorlog die in januari 1994 honderden levens kostte, zal worden hervat? Of gaat het om een tactisch antwoord op een militaire provocatie van de Mexicaanse regering of is er sprake van dreiging van paramilitaire groepen?

Het antwoord zal niet lang op zich laten wachten, zo valt te voorzien.

De Zapatistas streden na een korte oorlog in januari in 1994 in de Zuid-Mexicaanse deelstaat Chiapas op geweldloze maar vaak spectaculaire wijze voor democratie, mensenrechten, rechten voor etnische minderheden, vrouwenrechten, rechten voor homoseksuelen, rechten voor travestieten, het behoud van het regenwoud. Er werd na de oorlog een eerste accoord bereikt met de Mexicaanse regering en de Zapatistas mobiliseerden miljoenen mensen in Mexico en de rest van de wereld zodat dit accoord, zoals beloofd, in de Mexicaanse wet zou worden vastgelegd. De regering brak haar belofte door in mei 2001 een geheel andere indianenwet aan te nemen en sindsdien trokken de Zapatistas zich terug in een periode van stilte, zoals zij gewend zijn.

In stilte bouwden zij voort aan hun eigen autonomie. Dit deden ze volgens de afspraken die ze met de regering hadden gemaakt maar die dus in 2001 niet in de wet werden opgenomen. Inmiddels zijn er naar schatting enkele honderdduizenden mensen (voornamelijk indianen) die zichzelf hebben georganiseerd in duizenden autonome dorpen, zo'n dertig autonome gemeentes en vijf autonome regio's. In deze regio's bouwden zij, met behulp van geld van NGO's, honderden autonome scholen voor kinderen die anders geen onderwijs hzouden geniten, tientallen kleinere autonome klinieken, een paar autonome kweekscholen, autonome commerciŽle coŲperaties, een aantal mediacollectieven, een aantal autonome radiostations, gezondheidscentra (in een gebied waar een kwart van de kinderen onder de vijf jaar stierf aan ziektes als diarree).

Het bestuurlijk systeem is nog het meest wonderbaarlijk. Mexico kent een wijdverbreid systeem van cliŽntelisme en repressie door lokale politieke bazen, "caciques". In de autonome gebieden echter "gehoorzaamt de regering en leidt het volk". Besluiten worden genomen na uitgebreide discussie. De autonome vertegenwoordigers hebben deze instructies maar uit te voeren en wanneer zij bijvoorbeeld zichzelf verrijken kunnen zij op ieder moment worden afgezet. De Zapatistas zien het ontstaan van een politieke klasse als onwenselijk omdat die automatisch in zijn eigen belang zal handelen. Symbolisch hiervoor is dat, eenmaal gekozen, de vertegenwoordigers bivakmutsen dragen. De persoon van de leider is onbelangrijk, hij of zij moet gewoon zijn taken uitvoeren.

Indymedia ChiapasChiapas- meent dat de paramilitaire organisaties de aanleiding vormen voor de mobilisatie van de Zapatistas. De afgelopen 11,5 jaar zijn honderden burgerlijke Zapatistas omgekomen bij politieke moorden door dezorganisaties die direct werden gefinancierd en geleid door de drie leidende politieke partijen. Alhoewel in de meeste situaties de daders niet werden vervolgd, hebben de Zapatistas deze moorden nooit vergolden. Ze hebben aanklachten neergelegd bij het ministerie van justitie en bewijsmateriaal geleverd.

Een half jaar geleden verklaarde Marcos in een communique dat de Zapatistas genoeg hadden van de straffeloosheid voor politieke moordenaars in Chiapas. Indienr deze moordenaars niet door de officiŽle overheden bestraft zouden worden, voelden zij zich gedwongen om na 11 jaar de moordenaars op te pakken en te berechten. Het zou kunnen dat zij dit nu gaan doen en verwachten dat de paramilitairen en het leger (die innig verbonden zijn) deze acties zullen vergelden.

Een recent anarchistisch achtergrondartikel over de historie en betekenis van de Zapatistas vind je hier.

Update 22 juni
In een nieuwe verklaring van de Zapatistas wordt gesteld dat de reden van Alarmfase Rood een defensieve voorzorgsmaatregel die van kracht is gedurende de periode dat de organisatie zich aan het beraden is op 'nieuwe stappen'. Momenteel zijn de Zapatistas dus aan het vergaderen en om te voorkomen dat de organisatie zoals in 1995 op zo'n moment wordt aangevallen, is de noodtoestand van uitgeroepen.

De gehele verklaring kun je hier lezen.


Powered by Greymatter