Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/18/2005: "Anarchisten tegen de Muur volharden acties in Bil’in"

Afgelopen vrijdag (17 juni) werd zoals sinds drie maanden het geval is door de Anarchisten tegen de Muur, internationale activisten en Palestijnse bewoners in Bil’in gedemonstreerd tegen de Muur van Apartheid.
Bil26 (35k image)
Demonstranten bij de prikkeldraadafscheiding
Zo’n 200 mensen deden dit maal aan de actie mee, waarvan velen imitatie grafzerken bij zich droegen met daarop in het Engels, Hebreeuws en Arabisch geschreven ‘inwoners van het dorp Bil’in – doodsoorzaak: het scheidingshek’.
Klik op meer!

Aan het einde van het dorp stond een forse politiemacht de demonstratie op te wachten. Behalve de grenspolitie en het leger was er dit maal ook een speciale elite-eenheid van de politie paraat.

Ze stonden er op dat de protestmars ver van de afscheidingsroute gehouden zou worden, hoewel er op vrijdag niet gewerkt wordt aan de Muur. Evenmin was er zwaar materieel aanwezig. Zelf stond de politie 500 meter van het hekwerk opgesteld in plaats van de gebruikelijke 200 meter.

Dus stond de gewapende arm niets anders te beschermen dan het prestige van de staat Israël om te voorkomen dat er geweldloos wordt geprotesteerd tegen de Muur en de bezetting.

Er was een stuk prikkeldraad geplaatst met daarop de aankondiging dat Bil’in en de omringende dorpen deel uitmaakten van een gesloten militaire zone. Op grond hiervan kunnen overtreders gearresteerd en Israëli’s geweerd worden. Zoals de praktijk uitwijst, blijft het mishandelen van Palestijnen beperkt indien er Israëli’s aanwezig zijn en volgt alleen arrestatie bij lijf aan lijf confrontaties.

Al ruim voordat het prikkeldraad werd bereikt en de voorste rijen van de demonstratie op de grond gingen liggen, begon het leger met het inzetten van een nieuw wapen, een lawaaimachine. Het ondragelijke geluid van de enorme luidspreker werd geweerd door het gebruik van oordopjes. Andere middelen werden daarop ingezet, zoals een nieuw type kogel zo groot als een pingpongbal gemaakt van schuimrubber of –plastic die flink pijn kan veroorzaken. En uiteraard de gebruikelijke schokgranaten, traangas en zelfs rubberkogels.
Bilin1 (29k image)
Politie vuurt traangasgranaten af

Een lid van het dorpscomité dat het verzet tegen de Muur organiseert, werd gearresteerd toen hij bij de schermutselingen de soldaten toeriep naar huis te gaan. Een vrouw van Anarchisten tegen de Muur die hem trachtte te ontzetten, werd eveneens vastgenomen. In totaal werden drie Palestijnen en drie Israëli’s gearresteerd, waaronder een persoon ver in het dorp door een bijzondere eenheid.
Bilin2 (32k image)
Arrestatie van een anarchiste


Powered by Greymatter