Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/18/2005: "Samenwerking geprobeerd, Knuppel regeert in Cohen's Politiestaat"

Meer dan twee jaar geleden, werd het Pakhuis Afrika op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam gekraakt: een oud pakhuis, nu eigendom van Heymans, die het wil verbouwen tot dure kantoorruimte.

ontruimingafrika (9k image)

Op 17 juni, om 18 uur werd er met de ontruiming begonnen. Om 21:30 was het pand ingenomen, en de 9 aanwezige bewoners gearresteerd. Nog geen 24 uur van tevoren hoorden de bewoners en gebruikers van het pand dat de brandweer plots besloten had dat het pand levensgevaarlijk was, ook een kort geding kon daar niks meer aan veranderen. Er werden zo'n 20 mensen gearresteerd.

Klik op meer !!!

Er werden tal van activiteiten ontwikkeld: een concertzaal, het oPeRaTiNg tHeAtRe, een zondagse voku met concerten en jamsessies, een fietswerkplaats, het tweemaandelijke kunstevenement Damoclash, ateliers voor kunstenaars en woonruimte voor zo'n 12 mensen. Om dit alles te kunnen doen moest vrij veel verbouwd worden: muren om kamers te hebben, kachels, en sedert een paar maanden eindelijk ook water en elektriciteit. En terwijl dit alles goed draaide, begon de gemeente ineens moeilijk te doen over de brandveiligheid van het pand tijdens Damoclash met zijn 200 tot 300 bezoekers.

Op 30 maart 2005, drie maanden na de laaste inspectie, en een dag voor Damoclash 5, besloot de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht, dat er niet meer dan 50 mensen binnen mochten. Als protest ging het feest toen op de kade door. Veiligheid lijkt niet het echte motief voor de houding van de gemeente, het lijkt meer op pesterij: woordvoerder Linda: "De gemeente zet ons voor het blok. Ze komt op het laatste moment met allemaal nieuwe eisen. Door niet op tijd te communiceren en direct te dreigen met politieoptreden kiest de gemeente onnodig voor de confrontatie. Wij hebben altijd de volste medewerking verleend, maar zij staat een constructieve oplossing in de weg. We krijgen niet eens de gelegenheid te reageren." Sindsdien is geen enkele activiteit met meer dan 50 mensen nog toegestaan - maar wat er gedaan moet worden om het gebouw brandveilig te maken, dat wilde Milieu- en Bouwtoezicht niet zeggen. Zelfs de VVD vertegenwoordigers in de gemeenteraad hadden daar problemen mee.

Een maand later mocht Damoclash 6 dan wel doorgaan. Na nog meer verbouwingen en aanpassingen lijkt de begande grond toch wel veilig. Of niet?

Op 10 juni, was er een benefiet feest voor Radio ZRA gepland. Alles lijkt weer veilig te zijn, en de organisatoren hadden zelfs twee professionele brandwachten ingehuurd, om echt aan alle formele eisen te voldoen. Maar toch vond burgermeester Cohen het nodig het feest te verbieden. De politie zette de pand af, en arresteerde 5 mensen. Verdere akties volgden die zelfde avond, waaronder ook een lawaai-demo voor Cohen's huis.

Op donderdag 16 juni, was er plots een brandweerinspectie op de bovenverdiepingen waar mensen wonen. Volgens de brandweer was het pand opeens levensgevaarlijk . Wat de grote achteruitgang op dat vlak zou geweest zijn in de afgelopen paar maanden is nog steeds niet duidelijk. Diezelfde middag besloot burgermeester Cohen dat de pand per direct onbewoonbaar verklaard moest worden, hij vertelde dat 's avonds aan vertegenwordigers van Pakhuis Afrika. Ook een rechter kon of wilde er niks meer aan doen. Ondertussen is een ding duidelijk: de brandweer 'vergat' aan burgemeester Cohen uit te leggen ze eerder al meerdere inspecties uitvoerden en toen telkens besloten dat het pand niet echt ongeschikt was voor bewoning.

Meer achtergrond informatie en tijdlijn-verslag kan je kijken op IndyMedia.nl


Powered by Greymatter