Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/17/2005: "Poolse anarchisten taarten loco-burgemeester van Warschau"

Activisten van de Anarchistische Federatie in Warschau hebben vorig weekend de loco-burgemeester van deze stad, Andrzej Urbanski, een taart in zijn gezicht geduwd.
Warschaudd110605 (31k image)
Demonstratie tegen verbod gayparade in Warschau (11 juni)
Dit vanwege de homofobische acties en stellingname van de stad en het voor de tweede maal op rij verbieden van een ‘gay pride parade’ door de stad.
Klik op meer!

De burgemeester van Warschau, Lech Kaczynski, is een homofoob die openlijk zegt dat homoseksualiteit niet gepromoot dient te worden en een dergelijke zieke sociale afwijking niet gestimuleerd mag worden door een homomars te laten plaatsvinden in de hoofdstad van Polen. Voor zijn benoeming konden dergelijke tochten wel doorgang vinden.

Vorig jaar verbood hij de gayparade en werd vervolgens getaart met een veganistische bessentaart. De burgemeester zette het vervolgens op een schreeuwen en uitte bedreigingen richting de daders. Hij deed het voorkomen alsof hij gewond was, liep enige dagen met een nekbrace en nam vrij van zijn werk.

Dit jaar begon Kaczynski opnieuw met ageren tegen de voorgenomen gayparade. Omdat hij in de problemen kwam en zich als president wil kandideren, schoof hij de loco-burgemeester naar voren om de parade te verbieden. Eén van de argumenten om het doorgaan van de parade tegen te houden was dat de organisatoren de stad niet betaalden om de stadsbussen een andere route te laten rijden. Een lesbische activiste die betoogde dat een dergelijke maatregel niet voor andere protestacties gold, werd door de loco-burgemeester voor leugenaar uitgemaakt. In interviews en tijdens televisieoptredens liet hij zich gelden als homohater.

De organisatoren van de gayparade besloten het stadsbestuur niet te gehoorzamen. Ondanks tegenacties kwamen zo’n 2500 mensen naar de parade toe die het karakter van een demonstratie kreeg. Jongeren van de Liga van Poolse families gebruikten geweld en betaalden hooligans uit andere steden als Krakow om naar Warschau te komen. Er werd veelvuldig met eieren gegooid, er waren wat schermutselingen en twee vrouwen belandden in het ziekenhuis nadat fascisten met stenen op de menigte gooiden

Zo’n 20 aanvragen voor tegendemonstraties werden ingediend, waarvan het stadsbestuur er enige inwilligde. De Partij voor ‘Law and Justice’ van Kaczynski's zelf wilde ook demonstreren maar verklaarde dat ze te bang waren voor anarchisten en andere linkse demonstranten om in het openbaar op te treden.

Aan het einde van de mars gebeurde iets vreemds. Het hoofd van de veiligheidsdienst en de loco-burgemeester verschenen en stonden in het midden van een kleine groep anarchisten. De meeste aanwezigen herkenden het tweetal niet maar sommigen wel. De taartactie die niet gepland was, deed zich op en bijzondere wijze voor. Eén persoon vroeg aan de loco-burgemeester of hij van plan was lang te blijven omdat in dat geval een taart gehaald zou worden om hem te taarten.
ArrestatieTaartgooier (28k image)
Arrestatie van een van de anarchisten di een taart wilde gooien

De anarchisten zullen wel vreemd gekeken hebben dat de beste man er inderdaad nog stond nadat ze ergens een taart vandaan hadden gehaald. En zo kreeg hij vervolgens de slagroomtaart over zich heen. De tweede, een grote donut, kwam niet in de buurt van het slachtoffer omdat het tweetal dat er mee aankwam, werd gearresteerd. Beiden werden spoedig weer vrijgelaten waarbij het onduidelijk was of vervolging plaats zal vinden.

In een persverklaring wensen de anarchisten taartgooiers aller landen veel zoet succes indien zij Kaczynski en zijn mensen begroeten.


Powered by Greymatter