Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/15/2005: "Palestijnse kinderen demonstreren bij Hooggerechtshof Jerusalem"

Zo'n 50 Palestijnse kinderen hebben op 14 juni bij het Hooggerechtshof in Jerusalem gedemonstreerd tegen de Muur van Apartheid en de landroof die hiermee gepaard gaat.
reuters3 (13k image)
Eén van de deelnemende kinderen
Ze werden begeleid door enkele volwassenen uit het dorp Bil'in, een van de brandhaarden van verzet tegen de Muur op de West Bank. Ook een dertigtal Anarchisten tegen de Muur en leden van Gush Shalom (Vredesblok) waren hierbij aanwezig.
Klik op meer!

De demonstranten droegen borden bij zich met leuzen als 'Genoeg van het Hek', 'Genoeg van de landroof van Bil'in' en 'Hooggerechtshof beschermt oorlogsmisdaden'.

De protestactie was het gevolg van het verbod dat de volwassen inwoners van Bilín kregen opgelegd om Israël binnen te mogen komen om te demonstreren. Voor kinderen gelden dergelijke restricties niet.

Het Hooggerechtshof was doelwit van de actie omdat daar op dat moment een besluit werd genomen over een petitie van de inwoners die zich richt tegen de bouw van de Muur omdat die geplaatst wordt op hun landerijen.

"Deze kinderen zijn de eersten die direct worden geschaad door de Muur", zei Akram Khatib, een van de volwassenen die het werd toegestaan om de kinderen te begeleiden. "We hopen dat de kinderen mededogen opwekken van het Israëlische juridische systeem, maar ik ben bang dat de beslissing reeds is genomen."

Tussen de politie enerzijds en de Israëlische en internationale activisten die de Palestijnse kinderen vergezelden anderzijds ontstond een dispuut nadat de kinderen met de Palestijnse vlag gingen zwaaien, hetgeen niet werd toegestaan. Eén internationale activist werd gearresteerd, omdat hij weigerde de vlag waarin hij zichzelf had gewikkeld op te bergen. Hij werd na enkele uren op vrije voeten gesteld.

In hun petitie stellen de bewoners van Bil'in dat de bouw van de Muur van Apartheid betekent dat ze meer de helft van hun landerijen zullen verliezen. Het dorp is afhankelijk van de gewassen die daarop worden verbouwd. Behalve dat hun levensstandaard wordt aangetast verliezen ze ook hun grondrechten en vrijheid.
‘They’re taking our land to build settlements’

Volgens Khatib zorgt de Muur ook voor een ander probleem. "Ze nemen niet alleen ons land in bezit door de bouw van de Muur. Ze bouwen er ook nederzettingen op. Ze plaatsen er gebouwen op met vijf of zes verdiepingen die voor nederzettingen zijn bedoeld."

Bil'in wordt net als andere dorpen in de regio, de laatste tijd herhaaldelijk geconfronteerd met schermutselingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. De inwoners zeggen dat ze de aandacht willen vestigen op hun penibele situatie en daarom zoveel mogelijk Israëlische en internationale activisten inschakelen bij hun acties.

Afgelopen weekend gebruikten de demonstrerende kinderen in Bil'in een nieuw actiemiddel in de strijd tegen de Muur. Ze gooiden balonnen naar de veiligheidstroepen die waren gevuld met kippenstront.


Powered by Greymatter