Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/12/2005: "De kleine lettertjes rond alle poeha over "Afrika""

Schulden geschrapt, blaten de overheidsmedia maar weer eens. Ter waarde van 40 miljard (pond? dollar? euro? wat doet het er ook toe). De Britse minister van financiŽn die bijna staat te snikken met zijn vette grijns over zielig Malawi, waar een op de vijf mensen HIV heeft - en dat dus van zijn schulden verlost moet worden.
afrikapic (8k image)
Klik op meer

In de eerste plaats is Malawi al vroeg in de jaren negentig onder degelijke curatele gesteld van Wereldbank en IMF. Dit betekent dat er "goed geregeerd" moet worden: privatiseren, overheidstaken afstoten die "aan de markt" overgelaten kunnen worden. En dit is goed gelukt: onderwijs, gezondheidszorg, subsidie op basisvoedsel: afgeschaft voor het goede bestuur. Op last van dezelfde bestuurders die nu over hun eigen goedheid staan te janken.
Ook de nieuwste kwijtscheldingsronde heeft - de kleine lettertjes - lopen aan de leiband van Wereldbank en IMF als voorwaarde. Meer van hetzelfde dus: verarming, ziekte, honger. En op last van de genoemde instanties uitgeklede overheden kunnen inderdaad niet terugbetalen.
Wat ze wel kunnen: wapens inkopen. Groot-BrittanniŽ heeft voor het recordbedrag van 1,5 miljard euro wapens verkocht aan Afrika het afgelopen jaar.
Voor 45 miljoen aan Angola, waarbij inbegrepen pantserwagens.
Toch nog voor 5 miljoen aan Malawi (sniksnik).
Niet gespecificeerde hoeveelheden aan Eritrea, EthiopiŽ, Algerije, Soedan (u weet wel, van Darfoer), Zambia, Oeganda, NamibiŽ en SomaliŽ (bestaat dat dan nog? - maakt niet uit, ze schieten er wel degelijk).
Voor 160 miljoen aan gevechtsvliegtuigen en raketten aan Zuid-Afrika.
Voor 80 miljoen aan Nigeria, hoofdzakelijk pantserwagens en zware artillerie.

Brown en Blair grepen nog eens hun zakdoek en woven naar hofnarren Bono en Geldof. Cool Brittannia weet wat goed is voor Afrika.


Powered by Greymatter