Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/07/2005: "Boekhandel Rosa bestaat 10 jaar"

De Groningse boekhandel Rosa viert op 11 juni haar 10-jarig bestaan.
rosalogo (14k image)
En dat gaan ze vieren! Op zaterdag 11 juni 2005 ben je welkom in de winkel aan de Folkingedwarsstraat 16A, waar je onder het genot van hapjes en drankjes verhalen kunt opdiepen uit het roemruchte verleden en kunt meedenken over de toekomst, die van Rosa in het bijzonder…
Klik op meer!

Tien jaar geleden richtten de mensen van Infowinkel Groningen de stichting Rosa op, met als doel het aanbod aan onafhankelijke, radicale literatuur uit te breiden en een meer professionele en laagdrempelige boekhandel te worden. In de jaren daarvoor was de Infowinkel ontstaan uit een collectief in het kraakpand WNC (Wolters-Noordhoff Complex) dat tijdschriften distribueerde - en ze las, bediscussieerde, en dit vervolgens in de praktijk toepaste.

Rosa ging met een kraam elke woensdag de Vismarkt op en had - naast het kantoor annex opslagruimte aan de Folkingedwarsstraat 16A - een winkeltje aan de Grote Markt, dat snel ter ziele ging. Inmiddels is de Vismarkt vervangen door de digitale markt van het internet. De straatstenen van de Vismarkt lagen er onberoerd bij (geen opstand, laat staan revolutie), en de boeken konden we er ook niet aan kwijt. De digitale snelweg bleek echter in een hongerende vraag te voorzien: elders in Nederland en Vlaanderen waren veel radicalen verstoken van gerijpt leesvoer.

Nu staat Rosa weer op een keerpunt. De gesubsidieerde loonslavernij verdwijnt, Rosa zal weer geheel op vrijwilligers moeten draaien en niemand heeft genoeg tijd. De openingstijden en enkele diensten zullen worden ingekrompen, digital-Rosa uitgebreid.

Ondanks de tegenwerkende tijdsgeest is Rosa een begrip geworden in Stad, Ommeland en verder. Het aanbod is zo ongeveer vertienvoudigd in die tien jaar. Rosa hoopt je te mogen begroeten zaterdag 11 juni, tot dan!

Aan dit persbericht van Rosa kan De Vrije behalve hartelijke gelukwensen met dit jubileum nog toevoegen dat deze boekhandel zich altijd heeft onderscheiden met een prima collectie tweede hands boeken, waaronder veel van voor de Tweede Wereldoorlog. En met een flinke collectie anarchisme, waaronder ook oude nummers van De Vrije (Socialist)!

Bookshop Rosa
Boekhandel: Folkingedwarsstraat 16 A, 9711 JJ Groningen
Postadres: Postbus 7007, 9701 JA Groningen, Netherlands
Tel.: (+ 31) (0) 50 - 3133247
Fax: (+ 31) (0) 50 - 3180024
Website: www.bookshoprosa.org

1 Reactie


Felicitaties en sukses toegewenst door een oud-collega-boekhandelaar.
De tijdgeest, dat ben je zelf!

zei: André de Raaij op 08/06/2005 om: 10:57u


Powered by Greymatter