Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/07/2005: "Op straat lijkt de strijd in Bolivia bijna beslist"

Voor de tweede keer in korte tijd heeft Carlos Mesa zijn ontslag als president van Bolivia ingediend. Het volgt op de grootste demonstratie in een periode van voortdurende acties.

demolapaz (11k image)
Op straat is de "volksregering" al een feit
Klik op meer

De aankondiging van het aftreden van Mesa volgt na overleg met de kerkelijke hiėrarchie in Bolivia. Deze heeft de sociale beweging opgeroepen tot rust. Het is maar helemaal de vraag of dit verzoek positief beantwoord wordt.
Veel zal afhangen van de reactie van de machthebbers. Dezen kunnen alleen de beweging van boeren en arbeiders neerslaan als het leger meewerkt. Tot nu toe zijn er uit deze hoek tegenstrijdige geluiden vernomen: sympathie met de beweging enerzijds en loyaliteit aan de regering anderzijds.
Het is afwachten of Mesa nu echt vertrekt en wie hem opvolgt. Er kan een contrarevolutie in de vorm van een verkapte staatsgreep komen. Of in de vorm van verkiezingen, waarbij de kandidaat van de Beweging voor het Socialisme wint en een Lula-achtige regering volgt... waarna de opstand verder zal gaan.
Ook voor militaire putschisten is de arbeidersbeweging van Bolivia altijd moeilijk te onderdrukken geweest. Mijnwerkers zijn altijd bewapend - met dynamiet...
Wordt vervolgd.


Powered by Greymatter