Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/04/2005: "De overwinning van 'Nee' moet leiden tot sociale strijd"

Het Franse anarchistisch tijdschrift Alternative Libertaire heeft een korte verklaring uitgegeven naar aanleiding van het 'Nee' in Frankrijk tegen de Europese Grondwet.
AL (14k image)
De titel laat in ieder geval aan duidelijkheid niets te wensen over: het 'nee' moet leiden tot sociale strijd en niet blijven hangen op het niveau van de instituties.
Klik op meer voor de verklaring!

De overwinning van 'Nee' moet leiden tot sociale strijd en niet blijven hangen op het niveau van de instituties.

De afwijzing van de Europese Grondwet is beslist een overwinning van formaat voor de bevolking. We namen wraak voor Maastricht in 1992. Alternative Libertaire voerde campagne tegen deze Gronwet door een anti-kapitalistisch en internationalistisch 'Nee' voor te staan. Onze grootste bevrediging bestaat er uit dat de grote mobilisatie voor een anti-liberaal en anti-kapitalistisch 'Nee' extreem-rechts heeft gemarginaliseerd, dat de beste bondgenoot van de Ja-supporters was.

Hoe dan ook, eigelijk begint de zaak nu pas serieus te worden. We geloven niet dat deze overwinning zelf als een wondermiddel te beschouwen is. Ten eerste omdat (Franse) politici als Raffarin, Strauss-Kahn en Seillière groot genoeg zijn om het smerige werk van sociale afbraak alleen voor hun rekening te nemen. Ze hebben geen Europese technocratie nodig die als gids optreedt, ondanks dat ze zich vaak verschuilen achter Brussel als sociale verworvenheden worden aangetast.
In de tweede plaats omdat de sociale afbraak onderdeel is van de 'constructie van Europa', een proces dat voortgaat of er nu wel of geen Grondwet isd. In alle Europese accoorden en verdragen wordt de Unie gefundeeerd op privatisering, versobering, bezuinigingen en vervolging van illegale arbeiders

Wat voor soort overwinning is het dan wel? Het is een kleine, sociale overwinning en een hele grote symbolische. Het hangt er helemaal van af, hoeveel we er uit kunnen halen. Het zou beschamend zijn indien deze overwinning alleen zou dienen als springplank voor het verslaan van Rechts in 2007 en het vervangen van de huidige door een Linkse regering die hoofdzakelijk hetzelfde beleid zal uitvoeren.

We zijn benieuwd naar de manier waarop in deze campagne een Laurent Fabius een herboren maagd van Links zou kunnen worden met de medeplichtigheid van bijna alle linkse Nee-stemmers.

Wij durven te wedden dat tienduizenden die betrokken zijn geweest bij de lokale Nee-comité's geen enkele illusie hebben over het opportunistische en liberale karakter van deze alliantie. Wat we verwachten van deze Nee-overwinning is een opkikker van het moreel van de bevolking dat als springplank kan dienen voor hernieuwde sociale strijd en een stap voorwaarts voor de Europese sociale bewegingen.

Hieraan zouden we moeten werken, willen we de kapitalisten weer doen sidderen en willen we onze hoop op een nieuwe samenleving, gebaseerd op socialisme en zelforganisatie, versterken.

Alternative Libertaire

1 Reactie


"Frankrijk en Nederland hebben afgelopen week gesproken voor de miljoenen die hun sociale zekerheid en hun lonen hebben zien wegbrokkelen. Dit "Neen!" kan het begin zijn van een nieuw tijdperk, waarin het beleid van de bankiers en financiers die de afgelopen 35 jaar de baas zijn geweest eindelijk op serieuze tegenstand stuit." Alexander Cockburn, Counterpunch, dit weekeinde.

Als ik het beter kan zeggen heb ik dat lager op de site al gedaan;-)

zei: Cornelis Prul op 05/06/2005 om: 12:30u


Powered by Greymatter