Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/29/2005: ""Weekend van Verzet" voor politiek gevangene Jeff 'Free' Luers (10-12 juni)"

Juni 2005 markeert het vijfde jaar dat anarchist en politiek activist Jeffrey ‘Free’ Luers in de gevangenis van Oregon (VS) verblijft. In het weekend van 10-12 juni wordt hier bij stil gestaan door middel van het tweede internationale solidariteitsweekend met 'Free'.
JeffreyFreeLuers (13k image)
Jeff 'Free' Luers

In juni 2001 werd de 23-jarige Jeffrey "Free" Luers veroordeeld tot 22 jaar en 8 maanden celstraf voor het in brand steken van drie zogeheten Sport Utility Vehicles (SUV's) in Eugene, Oregon.
Klik op meer!

De brandstichting was een statement om het opwarmen van de aarde aan de kaak te stellen. De opzet van Luers en zijn maat Craig 'Critter' Marshall was om bekendheid aan dit proces te geven en de rol die dergelijke auto's hierin spelen.

Niemand raakte gewond bij deze actie, hetgeen uiteraard ook werd beoogd. Een brandstichtingexpert bevestigde voor de rechtbank dat de actie bvoor niemand een bedreiging vormde, gezien de omvang van het vuur en de afstand tot brandbare stoffen.

Ondanks het feit dat niemand gewond raakte, er slechts sprake was van 40.000 dollar schade en de auto's nadien verkocht werden, werd Jeff tot een langere straf veroordeeld dan moordenaars, gijzelnemers en verkrachters in de staat Oregon.

Jeff wordt als politieke gevangene erkend door ondermeer het Anarchistische Black Cross Netwerk en Federatie. Hij blijft doorgaan met schrijven en ageren voor zijn vrijlating, terwijl hij vastzit in de Oregon State Penetentiary. Zijn hoger beroep werd ingediend in januari 2002.

In het Weekend van Verzet dat van 10 tot 12 juni plaatsvindt, worden op veel plaatsen in de VS en daarbuiten activiteiten gehouden. Over de gebeurtenissen van vorig jaar lees je hier.

Ook de FBI en Fox News schreven over Jeff.

Tot slot zijn er een tweetal interviews beschikbaar met mensen uit zijn ondersteuningsgroep:hier en hier.

2 Reacties


Bijna 23 jaar voor het in brand steken van drie grachtengordeltractors. Dat is ruim zeven jaar per kar.
Niet zo gek als je bedenkt dat er de afgelopen ruim twee jaar ruim honderdduizend Irakezen zijn vermoord om die dingen goedkoop op de Amerikaanse weg te houden.
"Niet zo gek"... Kapitalisme is inmiddels een geestesziekte geworden!
Mensen, doe iets voor onze held Jeff!

zei: Cornelis Prul op 29/05/2005 om: 11:32u

Free is een held, omdat hij ons wijst op de gevaren van zulke vehikels, die ook als een soort 'weapon of mass destruction' kunnen worden beschouwd.
Free Free Now!

zei: Anna op 29/05/2005 om: 12:47u


Powered by Greymatter