Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/26/2005: "Drie Turkse dienstweigeraars gearresteerd bij rechtszaak Mehmet Tarhan"

Drie Turkse dienstweigeraars zijn vanochtend (26 mei) gearresteerd toen zij de rechtszaak bijwoonden van de totaalweigeraar Mehmet Tarhan.
04LR (23k image)
Mehmet Tarhan
Het gaat om Ersan Ugur Gor, Erdem Yalcinkaya en Mustafa Seyhoglu. Verschillende aanwezigen verzetten zich tegen de arrestatie van het drietal door de politie. Gewelddadig optreden van de politie verwondde diverse betrokkenen waaronder vrouwen.
Klik op meer!
Update 27 mei: video

Het drietal is overgebracht naar een politiebureau. de verwachting is dat ze snel zullen worden overgebracht naar een militair bureau waar getracht zal worden hen in militaire dienst te laten treden.

De rechtszaak tegen Mehmet Tarhan vond vanochtend vroeg plaats in de militaire rechtbank in Sivas. De advocaat van Mehmet bepleitte vrijspraak, waar de openbaar aanklager verrassend genoeg meeinstemde. Desondanks is de zaak tot 9 juni verdaagd.

Dat betekent dat Mehmet minstens nog twee weken in de militaire gevangenis van Sivas moet doorbrengen. Hij zag er lichamelijk slecht uit mt blauwe plekken op zijn lichaam. Hij kon niet goed lopen vanwege de voortdurende mishandelingen die plaats vinden.

Tien mensen die naar het politiebureau waren gegaan waar de drie dienstweigeraars verblijven, werden daar vastgehouden voor nader verhoor.

Update 27 mei:
Inmiddels zijn de drie gearresteerde dienstweigeraars op weer op vrije voeten gesteld. Wel werd hun ID-kaart in beslag genomen. Ze moesten zich vandaag weer melden om de procedure die hen naar hun legerplaats moet voeren, af te ronden. Gisteren werd ook een vierde dienstweigeraar gearresteerd, die met ditzelfde recept te maken kreeg: ID-kaart inleveren en vandaag weer op het militaire bureau verschijnen.

Ook zeven mensen die gistern op het politiebureau werden vastgehouden (officieel wegens verzet tegen de politie) zijn door tussenkomst van de rechter in vrijheid gesteld. De openbaar aanklager had voortzetting van hun detentie geŽist.

Vandaag is in Istanbul een picket georganiseerd door de mensenrechtenorganisatie IHD en het Solidariteitsintitatief MeHmet Tarhan. Ook zaterdag zal er in Istanbul worden gedemonstreerd.

Inmiddels zijn er filmbeelden beschikbaar van de arrestatie van de drie dienstweigeraars: deel 1 en deel 2.

Tevens is er een interview met Mehmet Tarhan gepubliceerd op A-Infos.

3 Reacties


beste anti-millitaristen, mehmet is nu in hongerstaking en zijn leven word bedreigd,kunnen en willen jullie meewerken aan een staking? we worden bedreigd te worden uitgezet naar turkije. twee vrienden zijn opgepakt om binnenkort te worden uitgezet naar turkije.
ik hoop dat iemand die dit leest wil helpen.

zei: osman op 30/05/2005 om: 22:12u

Beste Osman,

Geef ruchtbaarheid aan deze zaak!

zei: J.B. Arend op 31/05/2005 om: 17:49u

ik wil ruchtbaarheid geven aan deze zaak!ik wou dat Nederlanse anti-militaristen bij elkaar komen om samen te strijden tegen militarisme!wij zijn asielzoekers en hebben geen rechten hier,samen met nederlanders zijn we sterker. Zondag gaan ik met mijn vrienden van Askere Gitme (=vereniging voor turks-koerdische dienstweigeraars) vergaderen over een mogelijke actie. Als iemand ons wil steunen, ideeen heeft, of ons bijwilstaan bij een actie/staking hoor ik het graag. Alvast bedankt.

zei: osman op 31/05/2005 om: 21:51u


Powered by Greymatter