Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/26/2005: "Anti Militaristies Buro lanceert nieuwe website: Antimilitarisme.org"

Het Anti Militaristies Buro uit Nijmegen heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd: Antimilitarisme.org.
gebrokengeweer (4k image)
De site bevat een uitgebreide documentatie over de geschiedenis en de achtergronden van het antimilitarisme. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan het antimilitarisme uit de anarchistische beweging.
Klik op meer!

Dat is ook niet zo vreemd! Er bestaat in ons land van oudsher een sterke relatie tussen antimilitarisme en anarchisme. Het antimilitarisme was steeds een van de speerpunten van de beweging, hetgeen te danken is aan de man die ook De Vrije Socialist oprichtte, Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

De sterke antimilitaristische gezindheid was overigens een typisch kenmerk van de Nederlandse beweging, waardoor de in 1904 opgerichte Internationale Anti Militaristische Vereeniging (IAMV) vrijwel uitsluitend in ons land tot bloei kwam. Het ontplooide in de periode 1904-1940 een gigantische activiteit en ondersteunde ondermeer de honderden dienstweigeraars die vooral uit anarchistische gezinnen afkomstig waren.

Het Anti Militaristisch Buro (AMB) verdient veel lof voor het toegankelijk maken van oude teksten uit deze tijd. Wat te denken van bijvoorbeeld het boek Vrede als Daad van Bart de Ligt. Het betreft hier een standaardwerk dat moeilijk verkrijgbaar is, waarin de historie van directe actie tegen oorlogen door de eeuwen heen in kaart is gebracht.
Vrede_Als_Daad_(uitsnede) (7k image)

Bart de Ligt is degene geweest die onvermoeibaar geweldloze directe actiemiddelen heeft gepropageerd die sinds de jaren zestig ook volop worden toegepast door anarchisten en andere activisten.

En van de groepen die spraakmakend en spectaculair in dit spoor verder heeft gewerkt ontbreekt evenmin op antimilitarisme.org, namelijk Onkruit.

Tot slot wordt ook Kees Koning op deze site belicht die in een lacune voorziet en een waardevolle informatiebron vormt voor iedereen die meer wil weten over de historie en achtergrond van het antimilitarisme.

Het AMB roept iedereen op die over oude anti-militaristische en pacifistische teksten beschikt, deze op antimilitarisme.org te plaatsen. Je kunt ze per mail opsturen (liefst als platte tekst).


Powered by Greymatter