Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/25/2005: "Negentig jaar imperialistisch gekonkel leidt tot pijplijn"

Ceyhan, waar de pijplijn eindigt ligt in het gebied dat de Franse regering - die SyriŽ destijds "onder mandaat" had - aan Turkije geschonken heeft. Er werd heel democratisch een referendum gehouden of men wel bij Turkije wilde horen, en toen het antwoord "neen" was werd het natuurlijk aan Turkije geschonken. Zo gaat dat met referenda: je moet wel zeggen wat zij willen dat je zegt.

btc (10k image)
Kaartje uit de CSM
Klik op meer

Baku-Tbilisi-Ceyhan, de pijpleiding die niet kon of mocht over Russisch of Arabisch gebied. Het heeft even geduurd, maar nu hebben ze ook wat.
- In Azerbeidzjan werd na een burgeroorlog de oude Sowjetpartijchef Aliev weer op de troon gezet, en die werd opgevolgd door zijn zoon. Enfin, zo doen ze dat in de VS tegenwoordig ook, dus dat is democratisch verantwoord.
- Onder vergelijkbare omstandigheden werd oud-Sowjetminister Sjevardnadze president van GeorgiŽ. Hij had de pech in ongenade te vallen bij Washington, in 2003. Het parlement werd bestormd en hij werd van het spreekgestoelte geslagen. Iets soortgelijks is uitgehaald in ServiŽ en in OekraÔne. Zal wel democratisch verantwoord zijn - iets om te onthouden. Zijn opvolger werd met een vertrouwenwekkende meerderheid van 96% van de stemmen gekozen. Dat zit wel snor.
- De leiding scheert langs de grens van ArmeniŽ. In Artzach (Nagorno-Karabach) heeft men er zin in de onafhankelijkheidsoorlog nu eindelijk eens te voltooien. Dat zou een probleempje kunnen opleveren. Misschien is regime change in ArmeniŽ een idee? Ze hebben daar ook een parlement waarin rake klappen uit te delen vallen.
- De leiding scheert ook langs het islamitische autonome gebied AdzjariŽ, dat uiteraard met de warme instemming van de bevolking vorig jaar onder bestuur van democratisch GeorgiŽ is geplaatst.
- In Turkije loopt de leiding door gebieden die in 1915 van hun Armeense bevolking ontdaan zijn. Er wonen nu vooral Koerden. Waar de leiding eindigt mort de Arabische minderheid. Gelukkig zit het tegenwoordig ook wel snor met de mensenrechten in Turkije - u dient hierover geen vragen te stellen.
- Over de ecologische effecten van de aanleg van de leiding - ach, die milieufreaks hebben altijd wat te zeuren.
Nee, er is negentig jaar voor gestreden en nu ligt ze er: de olievoorziening, onafhankelijk van Russen en Arabieren. Tot 2020. Dan is de olie naar verwachting op in Azerbeidzjan. Kart u intussen vol vertrouwen verder, en slaap lekker.


Powered by Greymatter