Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/20/2005: "Poolse anarchisten in actie tegen Raad van Europa"

Poolse anarchisten voerden afgelopen week actie tegen de conferentie van de Raad van Europa in Warschau.
Polen13826 (19k image)
Poolse anarchisten tijdens de demonstratie op 16 mei

De top vond plaats van 16 tot 18 mei waar de 46 lidstaten voorstellen tegen terrorisme zouden moeten aannemen.
Klik op meer!

Het eerste voorstel roept regeringen onder meer op om slachtoffers van terreuraanvallen te compenseren, rekrutering door terroristen tegen te gaan en het uitleveren van terreurverdachten te vergemakkelijken.

De acties tegen de conferentie startten reeds op 13 mei. Op deze vrijdag wist een onbekende anarchist tijdens een spreukbeurt van Madeline Albright naar binnen te sluipen om overal kritische stickers te plakken. Tijdens het Pinksterweekend hield de afdeling Parga van de Anarchistische Federatie een conferentie waar de bezwaren tegen de politiek en de praktijken van de Raad van Europa naar voren werden gebracht.

Anarchisten van de Radicale Creatieve Actie namen reclamezuilen onder handen. Zie hier hun actie.

Op zondagavond werden door mensen van de Beweging voor Participatieve Democratie en de Anarchistische Groep Warschau films vertoond.

Tegelijkertijd werden de gasten van de conferentie van de Europese Raad door verschillende groepen van de Anarchistische Federatie verwelkomd. Met een spandoek van maar liefst 13 meter en een ‘bullhorn’ trokken ze zonder toestemming de binnenstad door om bij drie hotels halt te houden waar sprekers het woord voerden. Ondanks massieve aanwezigheid van de politie verliep de tocht probleemloos.

Op de eerste dag (maandag 16 mei) van de conferentie van de Raad voeren leden van de Anarchistische Federatie uit Praga en Gdansk naar een eilandje in de Vistula om daar een grote vlag te planten. Daarop keken de deelnemers van de conferentie op uit.

Op dezelfde dag vond er een demonstratie tegen de conferentie plaats die was georganiseerd door verschillende groepen waaronder de afdeling Warschau van de Anarchistische Federatie. Voor een filmpje van pogoënde jongeren in het anarchistisch blok klik je hier. Foto’s van het strijdbare anarchistisch blok vind je hier en hier.
Polen0053.sized (24k image)
De demonstratie op 16 mei

Nadat de organisatie de demonstratie had ontbonden bleef deze echter een uur langer doorgaan totdat de politie de menigte omsingelde. (Zie hier een filmpje.) Er volgden enige schermutselingen die ’s avonds werden vervolgd (Hierover dit filmpje). Reeds vanaf de start van de tocht viel de politie deelnemers lastig door naar hun ID te vragen, mee te lopen in de demonstratie enz.
Polen13803 (21k image)
Anarchistisch blok tijdens de demonstratie van 16 mei

Uiteindelijk werden 11 mensen gearresteerd die tot aan het einde van de conferentie werden vastgehouden. Onder hen vijf leden van de Anarchistische Federatie en eentje van Indymedia. Een vrouw onder hen werd overgebracht naar het ziekenhuis. Zij waren echter niet degenen die met de politie aan het bakkeleien waren geweest maar zorgvuldig door hen eruit waren gepikt. Hoewel de arrestanten naar een andere locatie werden gebracht dan te doen gebruikelijk en de politie ontkende dat er mensen werden vastgehouden, ontdekten de demonstranten niettemin de juiste locatie. Tot na middernacht werd op deze plek een solidariteitsdemonstratie gehouden. Foto’s daarvan vind je hier.
Polen150505a.sized (28k image)
Demonstratie van 16 mei

Ook werd een ‘alpinistische’ spandoekactie gehouden waarvan je hier een korte film kan zien.

Dinsdag 17 mei stond in het teken van bemoeienissen om de arrestanten vrij te krijgen. Adam van de Anarchistische Federatie Praga werd geslagen op het politiebureau en kreeg een blauw oog toen ze zijn hoofd tegen een tafel duwden. De beschuldigingen variëren van incorrect taalgebruik tegen de politie tot het hinderen van de politie, verzet bij arrestatie en het aanvallen van een agent.

Iedereen werd uiteindelijk vrijgelaten maar sommigen moeten zich één of twee keer per week bij de rechtbank of het politiebureau melden totdat hun zaak is voorgekomen! En dat kan wel een of twee jaar duren.

De meest serieuze beschuldigingen werden geuit tegen een jonge activist van Indymedia, die slechts aan het fotograferen was toen de schermutselingen met de politie uitbraken en de politie hem arresteerde. Op een politiefilm zou te zien zijn dat hij niets deed en zelfs een parlementslid van de ‘Law and Justice Party’ zou genegen zijn voor hem te getuigen. Derhalve heeft hij een goede kans om vrijgesproken te worden.Powered by Greymatter