Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/18/2005: "Griekse anarchisten zetten politici klem op universiteit"

Griekse anarchisten hebben op 10 mei op de Technische Universiteit van Athene twee politici van de socialistische partij PASOK enige uren vastgehouden.
Athene0505 (10k image)
Een van de genodigden...
Deze daad was een reactie op beschietingen van de politie op de anarchisten die op de Universiteit juist weerkeerden van hun 1 meiviering.
Klik op meer!
Update 20 mei 2005

Twee gewapende agenten vergezelden de twee politici van PASOK, Christos Verelis and Vaggelis Venizelos die een boekpresentatie bijwoonden op de universiteit om een spreekbeurt te geven. De anarchisten die onwetend over deze presentatie waren, spraken de agenten aan op hun aanwezigheid. Het universiteitsterrein geldt sinds het omverwerpen van de militaire junta in 1973 als een verboden zone voor de politie.

Een van de agenten Christoforos Patsias schoot daarop 15 keer en trof daarbij eren 28-jarige anarchist in zijn been. De anarchisten bezetten daarop het terrein en eisten de naam van de agent, een veroordeling van de schietpartij door de universiteitsraad en een veilige aftocht. Inmiddels was de universiteit vergeven van gewapende speciale politietroepen.

Na urenlang onderhandelen werden alle eisen van de anarchisten ingewilligd.

Voor het gehele bericht klik je hier, terwijl je foto's hier, hier en hier kunt vinden.

Athene10mai24 (18k image)
Frontspandoek van de anarchistische 1 meidemonstratie in Athene

Update 20 mei 2005
Zoals de Griekse anarchisten reeds aangaven dat de reguliere media een volkomen verkeerd beeld gaven van het verloop van deze actie, blijkt dit ook in Nederland het geval te zijn geweest. Nota bene het dagblad Trouw plaatste een bericht in deze zin. Egbert Wever reageerde daarop als volgt maar zak zijn bijdrage tot op heden niet gepubliceerd...

Zinloos geweld?

De anarchisten -die naar het lijkt zonder speciaal doel uit waren op onrust stoken- raakten dinsdagavond laat slaags met de politie bij de Polytechnische Universiteit in Athene schreef Trouw op donderdag 12 mei.
Nou het verhaal is toch anders als je de anarchisten beluistert. Toen zo'n dertig anarchisten terugkwamen van een manifestatie in de stad om op de universiteit een discussie bij te wonen, troffen ze aldaar gewapende geheime politie aan. In Griekenland is het voor de politie en het leger verboden de
universiteitsgebouwen te betreden. Meteen daarop begon een deel van de anarchisten de politie eruit te schoppen terwijl een ander deel hun auto's ging vernielen. Als de overheid haar regels niet in acht neemt, zijn er gelukkig nog mensen die middels directe actie de overheid op haar zaken wijzen.
Jammer genoeg gebruikte een 'dienaar der wet' zijn pistool en verwondde daardoor een 29 jarige jongen.

De politieman werd ontwapend. Daarop heeft de oproerpolitie het gebouw omsingeld. Gelukkig wisten nog 500 burgers het gebouw af te sluiten en daarmee kon niemand het gebouw meer in of uit.

Onderhandelingen startten en na uren werd er toegegeven aan de eisen van de betogers (bekendmaking van het gebeuren en geen arrestaties). Iedereen verliet het gebouw, ook de "gegijzelden" (politiie en politici die aanwezig waren bij een boekbespreking).

De senaat van de universiteit bevestigt deze lezing ook min of meer in een persverklaring. Anarchisten zijn meestal mensen die nadenken en hun verantwoordelijkheden kennen. Helaas is dat lang niet altijd het geval bij mensen op gekozen en benoemde posities die dan ook de oorzaak zijn van geweld
en machtmisbruik.

Dit weekend is er in Appelscha de jaarlijkse bijeenkomst van anarchisten in Nederland. Kom maar eens kijken of anarchisten zo gevaarlijk en onbezonnen zijn als veel media en politci vaak beweren.

Egbert Wever
lid Utrechts anarchistisch initiatief Ithaka

Overigens vind je op Infoshop een verslag van de 1 meidemonstratie van anarchisten in Athene met meer dan 600 deelnemers!


Powered by Greymatter