Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/13/2005: "Ah! c'est la révolution!"

...riep de trotskistische econoom Ernest Mandel uit in Parijs, mei 1968 toen hij vernam dat zijn auto als barricademateriaal was gebruikt.
In de Oezbeekse stad Andizjan is tevens de gevangenis bestormd en zijn alle gevangenen (maximale schatting: vierduizend) vrijgelaten.

uzbekauto (16k image)
(Helaas vooralsnog geen foto van de gevangenis..)

Klik op meer

De door het Amerikaanse regime goedgekeurde president Karimov, bondgenoot in de war on turr', zou op weg zijn naar de opstandige stad. Omdat zijn vrienden dat graag horen zegt hij dat de opstandelingen fundamentalistische moslims zijn. Zelf houdt hij zich onledig met het levend koken in olie van gevangenen die hem door het Bush-regime zijn aangeleverd.
Het leger dat inderhaast naar de stad is gestuurd heeft inmiddels 23 mensen doodgeschoten, waarschijnlijk meer. Washington vindt dat "beide partijen" zich rustig moeten houden - alsof ze gelijkwaardig zijn. Moskou kiest partij voor het zittende bewind.
Revolutie die niet volgens het CIA-boekje gaat wordt niet mooi op televisie en in de krant gebracht.

(Tegelijkertijd kraait ook het oproer in bezet Afghanistan. In Guantánamo zou voor de ogen van gevangene de koran verscheurd zijn of anderszins ontheiligd. "Een ontsporing, de daders zullen gestraft worden", laat het Pentagon weten. Daar zullen de Afghanen weer een stuk rustiger van worden...)


Powered by Greymatter