Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/12/2005: "Anarchisten vieren wereldwijd 1 mei (deel 3)"

Anarchisten hebben wereldwijd 1 mei gevierd.
LA300405 (32k image)
Anarchisten in de grote 1 meidemonstratie in LA
Vandaag een overzicht van activiteiten in de VS, IsraŽl en AustraliŽ.
Klik op meer!

De grootste demonstratie in de VS vindt plaats in LA. Daar zijn in de grote demonstratie veel immigranten aanwezig geweest. Daar was ook een anarchistisch blok present. Kijk voor foto's hier en hier. Video's kun je hier en hier zien.
LA300405a (22k image)
Anarchistische spandoeken op 1 mei in LA

De bakermat van de 1 meiviering ligt natuurlijk in Chicago. Daar werd veel aandacht besteed aan de tragedie van de Haymarket (zie ook hier) die er toe leidde dat zeven anarchisten onschuldig werden opgehangen omdat ze verantwoordelijk werden gesteld voor onlusten. Dit leidde tot de invoering van de 1 meitraditie. de anarchisten in Chicago hielden op 1 mei een picnic.

In Boston hielden anarchisten zelfstandig een 1 meidemonstratie. daaraan deden zo'n 100 mensen mee, waaronder de nodige Spaanstaligen. Er was veel politie op de been. Klik hier en hier voor foto's. Het verslag vind je hier
Bostonmayday105 (17k image)
Anarchisten de straat op in Boston

In Portland gingen enkele honderden mensen de straat op waaronder anarchisten. Foto's van een niet al te beste kwaliteit vind je hier

In Santa Cruz vierden de Wobblies hun 1 mei. Dat staat voor de Industrial Workers of the World, een anarcho-syndicalistische vakcentrale die al tamelijk oud is. Voor foto's klik je hier, hier en hier. Ook zijn er audio-opnamen gemaakt.
SantaCruziwwmarch_5-1-05 (23k image)
De anarcho-syndicalistische IWW in Santa Cruz

Een hele pagina met zang en toespraken vind je hier, maar de toespraak van loodgieter
Fred Hirsch willen we je niet onthouden. Zijn beginoperking is hilarisch: Arbeiders worden behandeld als paddestoelen. Ze worden in het duister gehouden en overdekt met stront! Mooi gesproken over heden en verleden.
SantaCruzIWWsocialsecurity_5-1-05 (19k image)
1 meidemonstratie van de IWW in Santa Cruz

In Melbourne namen 4000 mensen deel aan de demonstratie op 1 mei, waaronder een aardig anarchistisch blok. De stemming was enigszins somber. Lag dat aan de doedelzakgroep die voorop liep en waarvan het repertoire beperkt bleef tot een en hetzelfde nummer?
Melbourne010505a-s-melb (34k image)
Anarchisten in de 1 meidemonstratie van Melbourne

Tot slot: IsraŽl. daar onstond rumoer omdat anarchisten niet werden toegelaten tot een manifestatie. In Jeruzalem waren anarchisten van plan banken en winkels te blokkeren om de werknemers daar een vrije dag te gunnen!


Powered by Greymatter